ZAΦΟΡΙΣΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΓΡΑΒΙΕΡΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. BREADS WITH GREEK RED SAFFRON AND KEFALOGRAVIERA, A CHEESE FROM THE CITY OF GREVENA.




2 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα με γιορτινά ζυμώματα με το άρωμα του κρόκου και την επίγευση της νόστιμης κεφαλογραβιέρας.

Για 6 ατομικά γιορτινά ψωμάκια

1½ φλιτζάνι αλεύρι (περίπου 240γρ)
½ φλιτζάνι νερό
12 στίγματα κρόκου
50γρ κεφαλογραβιέρα
½ κουταλάκι ξερή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά θυμαρίσιο μέλι
½ κουταλάκι αλάτι

Προσθέτω τα στίγματα του κρόκου στο νερό που θα χρησιμοποιήσω για το ζύμωμα και τα αφήνω για 15-20΄. Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω μέσα όλα τα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά και αν χρειαστεί προσθέτω λίγο νερό παραπάνω ή λίγο αλεύρι. Ζυγίζω, διαιρώ δια 6 και σχηματίζω 6 μπαλάκια.
Αλευρώνω το μπολ, βάζω τα ζυμαράκια μέσα, πασπαλίζω με λίγο αλεύρι ακόμη, τα σκεπάζω με μία πετσέτα και τα αφήνω να μείνουν και να φουσκώσουν (περίπου 1 ώρα). Τρίβω την κεφαλογραβιέρα και πασπαλίζω τις μπάλες. Ζυμώνω ξανά όλες τις μπάλες μέχρι να ενσωματωθεί καλά όλη η κεφαλογραβιέρα.
Λαδώνω το ταψάκι με τις φόρμες και στρώνω μέσα τα ψωμάκια. Αφήνω τα ψωμάκια να φουσκώσουν ξανά. Παράλληλα προθερμαίνω το φούρνο στους 220ο .
Ψήνω τα ψωμάκια για 20΄. Κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω άλλα 5΄ για να σχηματιστεί ωραία ροδοκόκκινη κόρα.