ΡΟΛΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΝΙΟ ΓΛΑΣΟ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ. MEATLOAF WITH TOMATO GLAZE AND PUMPKIN PUREE.





Η ποικιλία των κυριακάτικων γευμάτων με κυρίως συστατικό το κρέας στη διάρκεια της παιδικής μου ηλικίας ήταν πολύ περιορισμένη. Είχα το προνόμιο να έχω ως μεσημεριανό, περισσότερα ψάρια και θαλασσινά μιας και ζούσαμε στη Θεσσαλονίκη. Όσον αφορά τα πιάτα με κρέατα η τότε αστική μαγειρική της οικογένειάς μου, περιλάμβανε: κοκκινιστό ή λεμονάτο μοσχάρι, χοιρινό με πράσα ή λάχανο, ψητές χοιρινές μπριζόλες με πουρέ, κότα στη σούβλα που την κάναμε στο σπίτι μόνοι μας με πατάτες φούρνου, κότα με ρύζι στο φούρνο, σουτζουκάκια σμυρνέικα, μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές και μπόλικο κέτσαπ και κάποια άλλα ιδιαίτερα γιορτινά πιάτα που περιλάμβαναν π.χ. αρνάκι ή κατσίκι. Πολύ σπάνια έβλεπα τον εντυπωσιακό κιμαδένιο ρολό με τα βρασμένα αβγά που ο κρόκος τους ήταν σχεδόν πράσινος από την πολύωρη παραμονή τους στο εσωτερικό του ρολού. Μου φαινόταν σχεδόν αστείο το κενό που έμενε όταν αφαιρούσα το αβγό, το οποίο προτιμούσα μόνο το Πάσχα τόσο σφιχτό βρασμένο. Μπουκωμένη με το νόστιμο μαλακό και ζουμερό κιμά,  με τρόπο έβαζα στην άκρη το αβγό χωρίς να το κάνω ιδιαίτερα θέμα, γιατί συνήθως όταν είχαμε ρολό στο φούρνο είχαμε και καλεσμένους συγγενείς στο σπίτι.
Σε ανάμνηση εκείνων των ωραίων απαλά ξεθωριασμένων αναμνήσεων από τα οικογενειακά τραπέζια μαγείρεψα το σημερινό πιάτο. Ένα γλάσο από ντομάτα και μέλι δίνει χρώμα και γεύση στην κρούστα του απλού ρολού μου. Η παρασκευή του δεν είναι δύσκολη απλά πρέπει να βάλεις το ρολό σε φόρμα για να σφίξει και μετά να το βγάλεις για να ψηθεί καλά καλά και να μη γίνει βραστό. Η γέμισή του, επίσης λιτή, έχει κομματάκια καρότου για να είναι πιο ζουμερή και ελαφριά η κάθε φέτα του.

για 4 άτομα
850γρ μοσχαρίσιος άπαχος κιμάς
2 ξερά κρεμμύδια
1 αβγό
2 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, αλεσμένες στον πολυκόφτη
2 κουταλιές ψιλοκομμένου μαϊντανού
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τη γέμιση
1 μεγάλο καρότο
2 κλαδάκια τσάι του βουνού για το βράσιμο του καρότου
λίγο αλάτι
για τον πουρέ
2 μεγάλες πατάτες
2 φλιτζάνια ψημένη κολοκύθα. (απλά κόβετε την κολοκύθα σε φέτες, τις απλώνετε πάνω σε λαδόχαρτο και τις ψήνετε για 30΄στους 200ο. Τη χρησιμοποιείτε για γέμιση σε πίτα αλμυρή ή γλυκιά, για σούπα κρέμα ή για πουρέ καλή ώρα!)
1 κουταλιά ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι γάλα (δεν υπάρχουν στην φωτογραφία, συγχωρείστε με, τα ξέχασα)
για το γλάσο της ντομάτας
½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτα, από τα βάζα μου
1 κουταλάκι απαλή μουστάρδα
λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι


Χοντροαλέθω τα κρεμμύδια στον πολυκόφτη και τα αχνίζω στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά. Αλατίζω, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω να κρυώσουν.
Καθαρίζω το καρότο, το πλένω, το κόβω σε κυβάκια και το βράζω μαζί με τα κλαδάκια του τσαγιού για 10΄. Στραγγίζω τα καροτάκια, τα αλατίζω και τα αφήνω να κρυώσουν. Κρατώ το ζουμάκι του βρασίματος για να βράσω τις πατάτες.
Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200ο. Στρώνω ένα λαδόχαρτο σε μία μικρή στενόμακρη φόρμα.
Ζυμώνω τα υλικά του ρολού μαζί με τα κρεμμύδια. Χωρίζω το μείγμα σε τρία ίσα μέρη. Στρώνω το πρώτο πάνω στο λαδόχαρτο, απλώνω τα μισά καροτάκια, στρώνω από πάνω το δεύτερο μέρος του κιμά, απλώνω τα υπόλοιπα καροτάκια και κλείνω με τον υπόλοιπο κιμά.
Ψήνω για 20΄. Βγάζω το ρολό από το φούρνο, στρώνω ένα κομμάτι λαδόχαρτου σε ένα μακρόστενο ταψάκι και μεταφέρω το ρολό. Μαζεύω τα ζουμάκια από το πρώτο φορμάκι για να κάνω μία γρήγορη σάλτσα. Περιχύνω το ρολό με τα υλικά του γλάσου και ψήνω για άλλα 20΄. Βγάζω το ρολό από το φούρνο 5΄πριν από το τέλος και μαζεύω ξανά τα ζουμάκια. Βάζω και πάλι το ρολό στο φούρνο και το αφήνω να κρυώσει.
Η γρήγορη σάλτσα
Προσθέτω ½ κουταλάκι κορν φλάορ κα 1 κουταλάκι γάλα και βράζω τα ζουμάκια μέχρι να μελώσουν.
Το πουρέ
Καθαρίζω τις πατάτε, τις πλένω, τις χοντροκόβω και τις βράζω στο ζουμάκι του καρότου το οποίο συμπληρώνω με όσο νερό χρειάζεται να βράσω τις πατάτες. Στραγγίζω τις πατάτες, προσθέτω την κολοκύθα, το ελαιόλαδο, το γάλα, αλάτι, πιπέρι και πιέζω με τη λαβίδα του πουρέ, ενώ σιγοβράζω το μίγμα.

Σερβίρω το ρολό με το πουρέ και τη σαλτσούλα.