ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΑΣΤΙΧΑ. SUNDAY’S LITTLE CREAM PIES WITH ORANGE AND MASTIHA FLAVOR.

Χαίρετε! χαθήκαμε για λίγο. Δε φταίει η μεταγιορτινή μελαγχολία, δε φταίει η blue Monday, δε φταίει το ότι δεν είχα τι να αναρτήσω, αλλά η λαίλαπα των τεχνικών που μας εγκατέστησαν την ιδιωτική θέρμανση με αέριο και αναστάτωσαν όλο μας το πρόγραμμα. Αφού λοιπόν επαναφέραμε το σπίτι στην ήρεμη και τακτοποιημένη κατάσταση που μας εξυπηρετεί αλλά και μας χαλαρώνει, δηλώνω παρούσα με τις μικρές μου γλυκές κυριακάτικες γαλατόπιτες.
Η γαλατόπιτα, γλυκό φούρνου με ωραία αφράτη και μυρωδάτη κρέμα σιμιγδαλιού, είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό αλλά και αποκριάτικο γλυκό και εδώ τη βλέπετε σε μία δική μου ατομική εκδοχή. Φέτος το Τριώδιο είναι εξαιρετικά νωρίς, η επόμενη Κυριακή θα είναι του Τελώνου και του Φαρισαίου.
Η κρέμα αρωματίστηκε με ξύσμα πορτοκαλιού και μία μικρή πρέζα μαστίχα σε σκόνη, που καλό είναι να προέρχεται από δάκρυα μαστίχας που μπορείτε εύκολα να τα μεταμορφώσετε σε φίνα σκόνη, με ένα γουδοχέρι ή ακόμη και με μία καθαρή πέτρα και να έχετε ένα ξεκάθαρα φρέσκο άρωμα. Γλάσο λεμονιού και λίγο ψημένο αμυγδαλάκι στολίζουν και νοστιμίζουν τα εύκολα σε γενικές γραμμές γλυκά.

για 15 μικρές γαλατόπιτες
για τη ζύμη τα υλικά πρέπει να είναι εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες:
260γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές για το ζύμωμα
1 αβγό
90ml γάλα
50γρ ζάχαρη, περίπου 4 κουταλιές
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι φρέσκια μαγιά 20γρ + 1/2 κουταλάκι ζάχαρη+1 κουταλάκι νερό (μη φοβάστε τη φρέσκια μαγιά, δε θέλει πολλά πολλά απλά να την έχετε αγοράσει πρόσφατα και να μη την αφήσετε πολλές μέρες στο ψυγείο, το πολύ 3-4)
για το άλειμμα
10γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
για την κρέμα
2 1/2 φλιτζάνια γάλα
½ φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
100γρ ζάχαρη περίπου ½ φλιτζάνι
1 αβγό      
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
μία πρέζα σκόνη μαστίχας
για το γλάσο
4 κουταλιές άχνη
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
για το γαρνίρισμα
ψημένα αμύγδαλα φιλέ


Αρχίζω από την κρέμα.
Ξύνω το πορτοκάλι μέσα στο γάλα, ανακατεύω με 3 κουταλιές από το γάλα, το αβγό με το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα και στη συνέχεια ενώνω όλα τα υλικά μαζί και τα βάζω να βράσουν. Ανακατεύω συνεχώς σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να δέσει η κρέμα και να φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας καθώς ανακατεύω. Σκεπάζω με μία μεμβράνη την κρέμα για να μη στεγνώσει και κάνει κρούστα. Αν βιάζομαι πολύ βάζω το κατσαρολάκι μέσα σε κρύο νερό.
Ψήνω τα φιλέ αμυγδάλου στους 150ο ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ξεκινώ τη ζύμη.
Διαλύω τη μαγιά με το νερό και προσθέτω και τη ζάχαρη και μία γερή πρέζα αλεύρι.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά έως ότου το μίγμα δε κολλάει στα χέρια μου και είναι απαλό και μαλακό. Σκεπάζω τη ζύμη με μία μεμβράνη και μία πετσέτα και την αφήνω να διπλασιαστεί.
Ελέγχω τη ζύμη μου και μόλις φουσκώσει τη ζυγίζω και στη συνέχεια τη χωρίζω σε 15 ίσα κομμάτια των 32 (περίπου) γραμμαρίων.
Σχηματίζω τα κομμάτια σε κορδόνια πάχους ίσα με το δάχτυλο μου και τα διπλώνω αφήνοντας ένα κενό στη μέση σαν ένα φιογκάκι. Απλώνω τα διπλωμένα κορδόνια πάνω σε ένα λαδόχαρτο μέσα στο μεγάλο ταψί του φούρνου και προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο.
Λιώνω το βούτυρο, αλείφω τα κορδόνια και στη συνέχεια γεμίζω τα κενά με μία μεγάλη κουταλιά κρέμας.
Ψήνω τα κορδόνια για 25΄περίπου στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
Βάζω την κρέμα που μου έμεινε, περίπου το 1/3 από την ποσότητα που είχα ετοιμάσει, μέσα σε μπολάκια και πασπαλίζω με το ψημένο αμυγδαλάκι.
Ανακατεύω την άχνη με το χυμό του λεμονιού για ένα ελαφρύ γλάσο λίγο όξινο για να ισορροπήσω την όλη γλυκύτητα.
Αλείφω τα ψημένα ζεστά πιτάκια και πασπαλίζω με το αμυγδαλάκια.