ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙ.CHOCOLATES WITH TAHINI AND LEMON

Και εδώ θα δείτε και το σχετικό βίντεο μου στο YOUTUBE σε παραλλαγή: 





ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΣΙΠΑΝ. CHOCOLATES WITH TAHINI, LEMON ΑΝD MARZIPAN Για περίπου 30 σοκολατάκια σε διάφορα σχήματα 340γρ σκούρη σοκολάτα 100γρ ταχίνι ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού 1-2 κουταλιές καλό κακάο περίπου 50γρ μάρτσιπαν χαρτάκια θήκες για σοκολατάκια, Ξύνω το ακέρωτο βιολογικό λεμόνι μου, το προσθέτω στο ταχίνι και το ανακατεύω καλά. Κόβω τη σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζω μέσα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνω σιγά σιγά τη σοκολάτα. Το κατσαρολάκι μου έχει χοντρό πάτο και η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ποτέ δε μου έχει καεί σοκολάτα με αυτό τον τρόπο. Προσθέτω το ταχίνι στη σοκολάτα και ανακατεύω καλά. Γεμίζω με το μείγμα τις φορμίτσες μου από σιλικόνη. Δυστυχώς εδώ θα πρέπει να πω ότι οι σοκολάτες ‘πήραν μυρωδιά’ από την σιλικόνη. Αποφάσισα να μη χρησιμοποιήσω ξανά σιλικόνη, γιατί το έχω ξαναδιαπιστώσει με ένα κέικ το οποίο πήρε την ίδια μυρωδιά. Συστήνω ή να πλάθονται με τα χέρια τα σοκολατάκια ή να μπαίνουν σε χάρτινες θήκες και μετά να αφαιρούνται. Αφήνω τα σοκολατάκια για κάποιες ώρες να σφίξουν εκτός ψυγείου. Το καλοκαίρι θα τα έβαζα στη συντήρηση του ψυγείου. Ξεφορμάρω πάνω σε μία πιατέλα και πασπαλίζω με λίγο κακάο. Παραλλαγές Μπορώ να βάλω ταχίνι ολικής άλεσης. Μπορώ να βάλω σοκολάτα 70%. Μπορώ να βάλω σοκολάτα γάλακτος. Μπορώ να προσθέσω αν θέλω ξύσμα μανταρίνι ή πορτοκάλι αντί για λεμόνι. Μπορώ να προσθέσω στο μίγμα ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγήνης ή καρύδια ή φουντούκια. Μπορώ να προσθέσω κομματάκια από γλυκό κουταλιού αλλά θα μειώσω το ταχίνι κατά 30γρ διότι τα φρούτα έχουν σιροπάκι και θα προσθέσουν υγρασία. Μπορώ να προσθέσω 2 κουταλιές ινδοκάρυδο. Το ινδοκάρυδο πάει τρελλά με το λεμόνι αλλά και το lime. Άρα μπορώ να προσθέσω αντί για λεμόνι lime ή και τα δύο. Μπορώ να προσθέσω μία τσιμπιά κανέλλα. Μπορώ να προσθέσω μισό κουταλάκι ελληνικό καφέ. Οι παραλλαγές είναι απίστευτα πολλές και είναι απλά θέμα προτίμησης.

Και εδώ η συνταγή με μικρές παραλλαγές όπως τη δημοσίευσα στο blog



Ώρα για γευσιγνωσία: Δαγκώνεις ένα κομματάκι από τη σοκολάτα. Στην αρχή αισθάνεσαι τη βελούδινη κρεμώδη υφή της σοκολάτας, στη συνέχεια το ταχίνι παρουσιάζεται διακριτικά με τη γήινη υφή του που δίνει σώμα στο γλυκάκι και στο τέλος σκάει στο δόντι η φρεσκάδα του λεμονιού. Σίγουρα είναι ένα γλυκό που καθαρίζει τους γευστικούς μας κάλυκες μετά από ένα πικάντικο γεύμα.
Αν ο καρπός των Χριστουγέννων είναι τα καρύδια, ο καρπός της Αποκριάς είναι το σουσάμι. Το ταχίνι, ο χαλβάς του μπακάλη, έχουν την τιμητική τους και αυτές τις βδομάδες,αλλά και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Τα τελευταία χρόνια το ταχίνι, σαν σπουδαία υπερτροφή, συνοδεύει τις διατροφικές μας συνήθειες όλο το χρόνο, σε σαλάτες, σε αλοιφή-χούμους, σκέτο, με μέλι ή και με πετιμέζι. Και βέβαια σαν ένα σημαντικό υλικό σε γλυκά.
Λίγη προσοχή χρειάζεται όταν το αγοράζουμε, πρέπει να είναι φρέσκο και αυτό φαίνεται από την ομογενοποιημένη υφή του. Όταν βλέπετε να υπάρχει το έλαιο του ταχινιού στο επάνω μέρος του βάζου σημαίνει ότι το προϊόν έχει μείνει πολύ καιρό στο ράφι. Ψάξτε για κάποιο άλλο, ή αγοράστε χύμα από εταιρίες και καταστήματα που εμπιστεύεστε. Αν βέβαια το κρατήσατε εσείς πολύ καιρό στο σπίτι, απλά ανακατέψτε το πολύ δυνατά και αυτό θα επανέρθει και θα γίνει καλύτερα η ένωση του με την σοκολάτα.
Ιδού λοιπόν οι πολύ εύκολες και υγιεινές σοκολάτες:
Για περίπου 40 σοκολάτες σε διάφορα σχήματα
400γρ σοκολάτα 55%, γενικά δεν κάνω διαφήμιση αλλά για την εταιρία ΙΟΝ θα κάνω μία εξαίρεση: Η χύμα σοκολάτα, σε καλά ξυροκαρπάδικα πάντα, είναι νόστιμη, με εξαίρετη συμπεριφορά στα γλυκά, ελληνική και φτηνή.
300γρ ταχίνι
ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού, αν αγαπάτε πολύ το συνδυασμό σοκολάτα λεμόνι αυξείστε το και προσθέστε το ξύσμα 2 λεμονιών
1-2 κουταλιές καλό κακάο
φόρμες σιλικόνης, τάπερ και μεμβράνη


Βγάζω ωραίες φλουδίτσες από το ακέρωτο βιολογικό λεμόνι μου και τις κόβω ξανά για να πάει παντού η γεύση του λεμονιού. Προσθέτω το ξύσμα στο ταχίνι και ανακατεύω καλά.
Κόβω τη σοκολάτα σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζω μέσα σε ένα κατσαρολάκι και σε χαμηλή θερμοκρασία λιώνω σιγά σιγά τη σοκολάτα. Το κατσαρολάκι μου έχει χοντρό πάτο και η θερμοκρασία είναι χαμηλή, ποτέ δε μου έχει καεί σοκολάτα με αυτό τον τρόπο.
Προσθέτω το ταχίνι στη σοκολάτα και ανακατεύω καλά.
Γεμίζω με το μείγμα τις φορμίτσες μου από σιλικόνη. Όσο περισσεύει το βάζω μέσα σε ένα τάπερ που έχω στρώσει με μεμβράνη.
Βάζω όλες τις σοκολάτες με τις φόρμες τους στο ψυγείο.
Βγάζω μετά από 2 ώρες τα σοκολατάκια και τα ξεφορμάρω πάνω σε ένα μεγάλο λαδόχαρτο, ενώ είναι κρύα. Πασπαλίζω με λίγο κακάο και στη συνέχεια τα κλείνω σε ένα κουτί ή πλαστικό κλειστό δοχείο και τα συντηρώ στο ψυγείο. Προσέχω να μην ακουμπούν μεταξύ τους και αν τα βάλω το ένα πάνω στο άλλο τα χωρίζω με λαδόχαρτο.
Οι σοκολάτες αυτές είναι αρκετά μαλακές και θέλουν σίγουρα συντήρηση στο ψυγείο.

Παραλλαγές
Μπορώ να βάλω λιγότερο ταχίνι και να κάνω τις σοκολάτες πιο σκληρές.
Μπορώ να βάλω ταχίνι ολικής άλεσης.
Μπορώ να βάλω σοκολάτα 70%.
Μπορώ να βάλω σοκολάτα γάλακτος.
Μπορώ να προσθέσω αν θέλω ξύσμα μανταρίνι ή πορτοκάλι αντί για λεμόνι.
Μπορώ να προσθέσω στο μίγμα ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγήνης ή καρύδια ή φουντούκια.
Μπορώ να προσθέσω κομματάκια από γλυκό κουταλιού αλλά θα μειώσω το ταχίνι κατά 30γρ διότι τα φρούτα έχουν σιροπάκι και θα προσθέσουν υγρασία.
Μπορώ να προσθέσω 2 κουταλιές ινδοκάρυδο. Το ινδοκάρυδο πάει τρελλά με το λεμόνι αλλά και το lime. Άρα μπορώ να προσθέσω αντί για λεμόνι lime ή και τα δύο.
Μπορώ να προσθέσω μία τσιμπιά κανέλλα.
Μπορώ να προσθέσω μισό κουταλάκι ελληνικό καφέ.
Όπως καταλάβατε οι παραλλαγές είναι απίστευτα πολλές και έτσι θα σταματήσω εδώ.
Μπορείτε βέβαια να κρατήσετε τη δική μου απλή εκδοχή, και κατά τη δική μου ταπεινή άποψη καλό είναι να επενδύσετε σε μία καλή φόρμα σιλικόνης.
Άλλη μία συμβουλή

Δοκιμάστε αρχικά μία μικρή ποσότητα: 40γρ σοκολάτα και 30γρ ταχίνι. Ψύξτε το και δοκιμάστε την υφή του. Αν είναι πολύ μαλακό , βάλτε λιγότερο ταχίνι. Σας αρέσει η γεύση? Αν όχι βελτιώστε την αυξάνοντας τα αρώματα ή μειώνοντας τα.