ΛΑΓΑΝΑ ΖΑΦΟΡΙΣΤΗ. LAGANA, FLAT BREAD WITH GREEK RED SAFFRON







Έχω κάνει πολλές φορές λαγάνα, πάντα γίνεται διαφορετική, γιατί εξαρτάται απόλυτα από το αλεύρι. Σήμερα θα βάλω ελληνικό εξαίρετο κρόκο και τσάι του βουνού για περισσότερο άρωμα. Δεν είναι δύσκολη, ούτε πολύ ζύμωμα θέλει, ούτε και καμιά ιδιαίτερη τεχνική θέλει. Η μόνη συμβουλή που θα δώσω είναι να ψήσετε από πριν το σουσάμι. Μη το βάλετε άσπρο άσπρο, όλη η γεύση κρύβεται σε αυτούς τους καταπληκτικούς μικρούς σπόρους. Και άλλη μία συμβουλή: Αν κάνετε λαγάνα, τότε κάνατε ένα μεγάλο βήμα για να κάνετε κουλούρια Θεσσαλονίκης, μία από τις πλέον παραδοσιακές συνταγές της Θεσσαλονίκης, το σχήμα διαφέρει.
Καλή Καθαρή Δευτέρα και καλή Σαρακοστή να έχουμε!!
Για μια μικρή λαγάνα και ανάλογα διπλασιάζετε τα ποσά:
11/2  φλιτζάνι αλεύρι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 κλαδάκια τσάι του βουνού
5 στίγματα κρόκου Κοζάνης
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι μέλι
αλάτι
για την επάλειψη                                                                              
1 κουταλάκι μέλι + 1 κουταλάκι νερό

Σουσάμι όσο θέλετε για να το καλύψετε από πάνω αλλά και από κάτω. Εγώ αγοράζω πάντα μία μεγάλη ποσότητα, επειδή στα παιδιά αρέσουν τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, το ψήνω όλο μαζί και στη συνέχεια το συντηρώ σε γυάλινα βάζα.


Βάζω να βράσει το νερό και πριν αρχίσει να κοχλάζει κλείνω τη θερμοκρασία και προσθέτω τα κλαδάκια του τσαγιού. Αφήνω τα κλαδάκια περίπου 7-8΄, στραγγίζω το ρόφημα, μετρώ ½ φλιτζάνι και προσθέτω τα στίγματα. Αφήνω το ρόφημα να σταθεί για 30΄ για να βγάλουν το άρωμα και το χρώμα τους τα στίγματα του κρόκου.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω στη μέση τη μαγιά και γύρω γύρω το ελαιόλαδο, το μισό μέλι και το αλάτι. Προσθέτω το νερό και αρχίζω να ενώνω τα υλικά, αν κολλάει πολύ προσθέτω λίγο νερό. Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να φουσκώσει.
Στρώνω με λαδόχαρτο το ταψί μου. Πασπαλίζω το χαρτί με σουσάμι για να έχει η λαγάνα και από κάτω κρατσανιστά σποράκια. Ζυμώνω απαλά τη φουσκωμένη ζύμη την πατώ καλά με το χέρι μου και την απλώνω στο ταψί και προσέχω να μην έχει ύψος πάνω από ένα εκατοστό. Πασπαλίζω με λίγο σουσάμι. Κάνω με το δάχτυλό μου βαθουλώματα για να δώσω τη χαρακτηριστική ανώμαλη επιφάνεια της λαγάνας. Ανακατεύω το μέλι με το νερό, αλείφω τη λαγάνα και την πασπαλίζω με το υπόλοιπο σουσάμι.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς  για 20΄, κλείνω τη θερμοκρασία και την αφήνω για άλλα 10΄μέσα στο φούρνο.









Και με τα στατιστικά, τα like και τις καρδούλες στο Instagram την κάψαμε τη λαγάνα!!


μη κλαίς θα ψήσουμε άλλη. Θα σου πάρω και γαρίδες!!