ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΜΕ ΡΟΖΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ. DRUNK COOKIES WITH ROSE WINE AND EXTRA VIRGIN OLIVE OIL, STUFFED WITH MINI LOUKOUM






Τα νηστίσιμα παραδοσιακά γλυκά της Σαρακοστής.
Και εκεί που περίμενα ουρά στο παλαιομοδίτικο ζαχαροπλαστείο του Παπαδόπουλου με τα ωραία και φρέσκα λουκούμια η αναμονή έγινε ξαφνικά ευχάριστη. Ήρθανε γεμάτα τα ταψιά με τα λουκούμια χωρίς να ξέρουν οι δύο πωλήτριες τι γεύση έχει το καθένα. Το μόνο που ξεχώριζε ήταν το τριαντάφυλλο από το ροζ χρώμα του.
Δοκίμασε λέει η μία στην άλλη τι είναι αυτά περγαμόντο ή μαστίχα? Η άλλη πωλήτρια εξέφρασε κάποια δυσκολία
 -Εσείς γιατί δε δοκιμάζετε? ρωτάω.
-α μα εδώ μέσα που είμαι κάνω και τίποτε άλλο.
-Θα δοκιμάσουμε εμείς αν θέλετε, της προτείνω
Αυτό ήταν, βρεθήκαμε οι πελάτες με ένα λουκούμι στο στόμα και τα μάτια στο ταβάνι να προσπαθούμε να μαντέψουμε τι τρώμε. Ένας νεαρός έβγαλε τη μαστίχα του για να δοκιμάσει και αυτός.
Α λέω εγώ μαστίχα είναι το δικό μου.
Ε είπαμε όλοι τι τρώμε και κοιτάμε τον νεαρό ο οποίος μασούλαγε με το πάσο του.
-Τι είναι τελικά? Ρωτάμε.
-Δε ξέρω, δε μπορώ να το περιγράψω.
Για να το βοηθήσω, ρωτάω: έχει φρουτένια γεύση, λίγο όξινη?
Ήταν περγαμόντο τελικά!
Και πίσω στη συνταγή: τα μεθυσμένα μου έχουν ελαιόλαδο σε αναλογία 2 προς 1 κρασί. Θα μπορούσα να βάλω και ρετσίνα και μπύρα αλλά και άσπρο κρασί. Ότι έχετε ταιριάζει. Μία διευκρίνηση: Αν αλλάξετε τις αναλογίες δηλαδή το κρασί να είναι παραπάνω από το ελαιόλαδο τότε η ζύμη θα γίνει πιο μαλακή, ενώ όταν το ελαιόλαδο είναι αυτό που υπερτερεί τότε η ζύμη γίνεται τριφτή. Διαλέγετε και ζυμώνετε. Το ζύμωμα δε θέλει καθόλου κόπο.
Και δύο λόγια για τη σχήμα. Επιλέγω να τα κάνω μακρόστενα όπως κάνουμε τα λουκανοπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω. Έτσι εμποδίζω τη γέμιση η οποία βράζει και προσπαθεί να φουσκώσει, να ξεχυθεί έξω από το άνοιγμα του γλυκού.

για 19 αχνισμένα μεθυσμένα των 40γρ
2¾ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 180γρ
½ φλιτζάνι ροζέ κρασί ,90γρ
1 κουταλιά μαύρη ζάχαρη
ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουταλάκι μπέκιν
για τη γέμιση:
300γρ λουκούμια σε μπουκίτσες
2 κουταλιές άχνη για το πασπάλισμα
Εγώ κρατάω και την άχνη από τα λουκούμια, δεν είναι τόσο γλυκιά και συνήθως αχνίζω το κάτω μέρος των γλυκών.


Βάζω σε ένα μπολ το κρασί και τη ζάχαρη και τα ανακατεύω για ένα λεπτό, προσθέτω το ελαιόλαδο και τα ανακατεύω για άλλο ένα λεπτό. Προσθέτω το ξύσμα, το μισό αλεύρι και το μπέκιν, ανακατεύω και προσθέτω σιγά σιγά και το υπόλοιπο. Ζυμώνω απαλά και μόλις ενσωματωθούν τα υλικά χωρίζω σε κομματάκια τη ζύμη και με τη βοήθεια της ζυγαριάς σχηματίζω 19 ίσα μπαλάκια των 35γρ.
Πατώ το κάθε ένα μπαλάκι σε κύκλο, φροντίζοντας το κέντρο να είναι πιο παχύ από τις άκρες. Ακουμπώ ένα ή δύο λουκουμάκια ανάλογα με το μέγεθος τους, διπλώνω το φαρδύ μέρος, στη συνέχεια τα δύο κοντά και μετά το ρολάρω σαν λουκανοπιτάκι.
Απλώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και ακουμπώ τα μεθυσμένα με τη διπλωμένη μεριά τους προς τα κάτω
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄ στις αντιστάσεις στους 180ο .
Αφήνω για άλλα 5΄ τα γλυκά μέσα στο φούρνο. Ακουμπώ το κάτω μέρος των κρύων γλυκών στην άχνη των λουκουμιών και στη συνέχεια τα αχνίζω με τη βοήθεια μιας σίτας.



















Μα Frau Μαρία πάλι αλεύρι θέλετε? σπρώξτε βρε παιδιά να της το πάμε μπας και μας δώσει κανένα μεθυσμένο!!