ΠΙΤΑΚΙΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΠΙ. TAHINI AND CAROB PIES.






Παραδοσιακή νηστίσιμη συνταγή με το υπέροχο ταχίνι και μάλιστα με όλες τις ευεργετικές φυτικές ίνες του και με την ευγενική και διακριτική συμμετοχή του χαρουπιού το οποίο δίνει τη γλυκύτητα, το χρώμα, αλλά και την ιδιαίτερη  γεύση του. Για όσους δεν το γνωρίζουν το χαρούπι πωλείται και ολόκληρο αλλά και τεμαχισμένο. 3-4 κομματάκια αρκούν για ένα φλιτζάνι ρόφημα, με ελαφριά γλυκύτητα και απαλή γεύση. Δύο τρία κομματάκια στο ρόφημα βοτάνων σας αντικαθιστά τη ζάχαρη. Έτσι απλά.
Αυτό συμβαίνει και σε αυτή τη συνταγή: και το άλευρο αλλά και το ρόφημα μειώνουν τη ζάχαρη στο ελάχιστο. Και μόλις ετοιμάσετε το ρόφημα μη βιαστείτε να πετάξετε τα χαρουπάκια, αν δεν τα έχετε δοκιμάσει ποτέ, βάλτε ένα στο στόμα σας, είναι μαλακό και ευχάριστα γλυκό. Μία φυσική καραμέλα.

υλικά για 10 πιτάκια
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι χαρουπάλευρο
1 κουταλιά ξηρή μαγιά
3 κουταλιές ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι
1 φλιτζάνι χλιαρό ρόφημα χαρουπιού + δύο κουταλιές (περίπου 260ml)
για τη γέμιση
1½ φλιτζάνι ταχίνι ολικής άλεσης
2 κουταλιές ανθόμελο
3 κουταλιές καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές ρόφημα χαρουπιού
για το γλάσο
½ φλιτζάνι από το μείγμα της γέμισης
4 κουταλιές ρόφημα χαρουπιού
1 βανιλίνη
για το ρόφημα χαρουπιού
2 κουταλιές τεμαχισμένο χαρούπι

Αν θέλετε μπορείτε να τα στολίσετε με σουσάμι ή με αμυγδαλάκι, γιατί δε τα λές και τα πιο όμορφα γλυκά.


Για το ρόφημα ζεσταίνω δύο φλιτζάνια νερό και πριν βράσει κλείνω τη θερμοκρασία, προσθέτω τους καρπούς και το αφήνω για 30΄να αποκτήσει δυνατή γεύση. Το ρόφημα αποκτά μία γλυκύτητα και καραμελένια γεύση που είναι τα χαρακτηριστικά του καρπού.
Η ζύμη
Ανακατεύω τα άλευρα με τη μαγιά, προσθέτω το ελαιόλαδο και το ρόφημα και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Σκεπάζω τη ζύμη με ένα πανί και την αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ανακατεύω τα υλικά της γέμισης, διορθώνω την υφή αν είναι πολύ σφιχτή ή πολύ αραιή με ρόφημα ή ταχίνι αντίστοιχα.
Χωρίζω τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια των 65γρ περίπου, χρησιμοποιώντας τη ζυγαριά μου.
Ανοίγω το κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο και βάζω κατά μήκος στο κέντρο ένα κουταλάκι γέμισης. Τυλίγω το φαρδύ μέρος για να γίνει ρολό και  στη συνέχεια το ρολό το τυλίγω χαλαρά για να σχηματιστεί σαλιγκάρι. Σφίγγω ελάχιστα, αφήνω και κενό, στη συνέχεια πατώ το ρολό με την παλάμη μου για να γίνει πιο πλατύ, και να μη φουσκώσει προς τα επάνω. Σχηματίζω και τα υπόλοιπα σαλιγκάρια, απλώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και ακουμπώ τα πιτάκια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30΄.
Το γλάσο:
Προσθέτω στην γέμιση που έχει μείνει 4 κουταλιές ρόφημα χαρουπιού και τη βανιλίνη. Θέλω το γλάσο να περιχύνεται εύκολα πάνω στα πιτάκια για αυτό αν είναι σφιχτό προσθέτω ακόμη λίγο. Καλύπτω με το γλάσο τα χλιαρά πιτάκια.