ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΝΤΑΛΙΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ. BABY GOAT IN THE OVEN, WITH FRESH AROMATICS AND POTATOES








To κυρίως γεύμα μας για το πασχαλινό τραπέζι μας ήταν να επαναλάβω τη συνταγή για το ρολό με αρνάκι από το βιβλίο ΜΕ ΝΟΥ ΑΡΩΜΑΤΟΚΗΠΟΣ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ. Aυτή τη φορά θα μαγείρευα το ρολό με κατσικάκι αντί για αρνί. Παραγγέλνω το κρέας μαζί με τη συκωταριά από τον κρεοπώλη μου μία βδομάδα πριν, του εξηγώ ότι χρειάζομαι ολόκληρο το μπουτάκι για να το ξεκοκαλίσω και να βγάλω ένα ολόκληρο κομμάτι. Του εξηγώ ότι το έχω με τα μαχαίρια και ότι το έχω ξανακάνει. Εντάξει? Οκ μου λέει. (οκ με λέει για να το πω και Θεσσαλονικιώτικα )
Το φέρνει ο σύζυγός μου στο σπίτι, ξετυλίγω το χαρτί και βλέπω με απορία ότι το είχε κόψει σε μερίδες. Τώρα? Αλλαγή πλεύσης και συνταγής με παρόμοια υλικά όμως.
Το διηγούμαι στην κουνιάδα μου και αποφασίζει να κάνει εκείνη τη συνταγή. Με ένα κοφτερό μαχαίρι της εξηγώ πως να βγάλει ολόκληρο κομμάτι κρέας από το μπουτάκι τι να βάλει μέσα, να το τυλίξει καλά κλπ.
Την άλλη μέρα μου λέει ότι ο κρεοπώλης της το είχε κόψει ήδη μερίδες και αγνόησε την παραγγελία της. Εντάξει γελάσαμε πολύ! Τι να κάνουμε, οι κρεοπώλες, όταν πιέζονται χρονικά δεν μπορούν να ξεχάσουν τις παλιές συνήθειες.
Από αρωματικά όμως δε γινόταν πιο τέλεια κατάσταση. Ο αρωματόκηπος μου είναι όνειρο αυτή την εποχή, καταπράσινος και μοσχοβολιστός. Το μόνο μικρό πρόβλημα είναι τα υπόλοιπα της μέντας. Ποτέ μη βάζετε μέντα στον μικρό σας κήπο. Είναι απίστευτο πως οι ρίζες τους γίνονται καραβόσχοινα και ταξιδεύουν δεκάδες μέτρα μακριά από τον τόπο φύτευσής τους. Ιδρώσαμε για να την εξολοθρεύσουμε και δεν το έχουμε πετύχει εντελώς.
Ιδού λοιπόν το κατσικάκι με τη σάλτσα των αρωματικών:


Για 4 άτομα:
για το μπουτάκι:
1 μπουτάκι κατσικίσιο περίπου 1700γρ
ξύσμα ενός λεμονιού
φρέσκα αρωματικά από τον κήπο μου: μελισσόχορτο, ρίγανη, φασκόμηλο, μαντζουράνα, θυμάρι, σατουρέγια, μέντα
λίγα κλαδάκια άνηθου
1 χοντρούτσικο φρέσκο κρεμμυδάκι
1 κουταλιά απαλή μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τις πατάτες:
6 μέτριες πατάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Επιπλέον:
1 κουταλιά μέλι για να αλείψω το κατσικάκι για να ροδίσει.
2 κουταλιές ελαιόλαδο για να δέσω τα ζουμάκια και τα αρωματικά από το ψήσιμο του κατσικιού
λαδόχαρτο, αλουμινόχαρτο, χοντρή κλωστή
Τι κάνω:
Πλένω καλά το μπουτάκι και το ελέγχω για καμμιά τριχούλα ή κάποιο σπασμένο κοκαλάκι. Το λίπος του είναι ελάχιστο και ήταν πολύ καλά καθαρισμένο από τον χασάπη μου.
Αλατοπιπερώνω καλά το κατσικάκι και το αλείφω με ελαιόλαδο, μουστάρδα και με το ξύσμα του λεμονιού.
Πλένω καλά-καλά όλα τα αρωματικά και το κρεμμυδάκι και τα ψιλοκόβω. Στρώνω δύο μεγάλα κομμάτια λαδόχαρτου, ακουμπώ το μπουτάκι από τη μεριά της πέτσας και γεμίζω τα σημεία που είναι κομμένα με το μίγμα των αρωματικών αλλά και από κάτω από όλο το μπουτάκι. Τυλίγω καλά με διπλό λαδόχαρτο, δένω με την κλωστή και το βάζω στο φούρνο για 2½ ώρες στους 190ο . Ξετυλίγω το κατσικάκι αφαιρώ τα αρωματικά, το βάζω σε άλλη καθαρή λαδόκολλα, παίρνω 2 κουταλιές από τα ζουμάκια του λαδόχαρτου το ανακατεύω με το μέλι και αλείφω το μπουτάκι από τη μεριά της πέτσας. Ψήνω για άλλη μισή ώρα στους 200ο.
Ενώ ξεροψήνεται το μπουτάκι ετοιμάζω τις πατάτες. Κόβω σε πολύ λεπτές φετούλες, αλατοπιπερώνω, προσθέτω και το ελαιόλαδο και σχηματίζω μικρούς κύκλους σαν βεντάλιες πάνω σε λαδόχαρτο. Ψήνω για 20-25΄στους 180ο .
Τα αρωματικά και τα ζουμάκια από το πρώτο λαδόχαρτο, τα αλέθω στον πολυκόφτη και στη συνέχεια τα βράζω μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι προσθέτοντας και το ελαιόλαδο.
Βράζω την ωραία, αρωματική σάλτσα για 15΄, έως ότου μελώσει.
Σερβίρω το κατσικάκι με τις πατάτες και τη σάλτσα.