ΒΛΑΧΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΡΙΖΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ. RICE AND ONION TRADITIONAL VLAHIKI PIE.







Καλή μεγάλη βδομάδα!  Για τη Μεγάλη Δευτέρα μία βλάχικη πίτα, γιατί οι βλάχοι ξέρουν από πίτες
Ριζόπιτα με κρεμμύδια, συνταγή της βλάχας συμπεθέρας μας με καταγωγή από το Ξερολίβαδο Ημαθίας. Αφιερωμένο στην κυρία Ευθυμία 94 ετών που ακόμη ζυμώνει και ψήνει και ψωμί και πίτα. Αυτά είναι γεράματα!!
Η πίτα είναι νηστίσιμη με ελαιόλαδο και λίγα υλικά για τη γέμιση: κρεμμύδι, ρύζι και κόκκινο πιπέρι.
για ένα ταψί διαμέτρου 30εκατοστών
2½ φλιτζάνια αλεύρι
¾ νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά τσίπουρο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων αλλά και για το μαγείρεμα της γέμισης και για τη ζύμη
Για τη γέμιση:
½ φλιτζάνι ρύζι
1 ξερό κρεμμύδι
1κουταλιά ελαιόλαδο από την ποσότητα που ανέφερα πιο πάνω
1 κουταλάκι κόκκινο πιπέρι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Η ζύμη:
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι βάζω μέσα όλα τα υλικά και ζυμώνω μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Χωρίζω τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη με τη βοήθεια της ζυγαριάς πάντα, τα σκεπάζω με μία πετσέτα και τα αφήνω να ξεκουραστούν.
Η γέμιση:
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αχνίζω στο ελαιόλαδο για 3-4΄. Προσθέτω το ρύζι, τα μπαχαρικά και ανακατεύω για 2 λεπτά. Προσθέτω 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράζω για 20΄ μέχρι να μελώσει το ρύζι και το αφήνω να κρυώσει.
Κάνω τη ζύμη με τη τεχνοτροπία του ήλιου.
Ανοίγω το πρώτο φύλλο. Χαράζω δύο κύκλους και τους χωρίζω ακτινωτά. Στοιβάζω τα κομμάτια της πρώτης εξωτερικής σειράς, εκτός από 2 κομμάτια τα οποία κρατώ για το τέλος,  λαδώνοντας τα και τοποθετώντας τα το ένα πάνω στο άλλο μέσα στο κέντρο του κύκλου. Κλείνω τον κύκλο με τα εσωτερικά κομμάτια και σκεπάζω με τα δύο που κράτησα. Σκεπάζω με μεμβράνη ένα πιατάκι, ακουμπώ τη ζύμη πάνω του και τοποθετώ στην κατάψυξη.
Ανοίγω το 2οφύλλο με την ίδια ακριβώς τεχνική και το βάζω και αυτό στην κατάψυξη. Η μεμβράνη χρειάζεται για να μη πλένουμε τα πιατάκια και να κερδίζουμε χρόνο.
Βγάζω το 1ο φύλλο το ανοίγω σιγά σιγά και το απλώνω πάνω στο ταψί. Απλώνω πάνω στο φύλλο τη γέμιση και ανοίγω το 2ο φύλλο. Απλώνω το φύλλο πάνω στη γέμιση και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω στους 250ο