ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΧΟΡΤΟΥ. CAKE WITH LEMON AND LEMON BALM.





Μου αρέσουν τα σκεύη και τα έπιπλα που κρύβουν μία ιστορία από πίσω τους. Τα παλιά πιατάκια του γλυκού της θείας της φίλης μου της Νίκης βγάζουν αυτή την απαλή αύρα του παλιού καιρού που τα γλυκά προσφερόντουσαν σε μικρά μεγέθη και όχι σε πιάτο της σούπας όπως προστάζει το σύγχρονο fine dining. Παλιά αγοράζαμε απαραιτήτως τα πιάτα του γλυκού-φρούτου μαζί με την πιατέλα τους που σέρβιρε ένα ολόκληρο κέικ ή μία τάρτα ή μία τούρτα σεράνο ή μία black forest της εποχής.
Καθώς η πιατέλα δεν υπήρχε στον παλιό καλό μπουφέ της θείας, τα πιατάκια προσφέρουν κομμένο το αφράτο κέικ με την αγαπημένη μου γεύση λεμόνι και με τις δροσερές και φρέσκες βοτανικές γεύσεις του μελισσόχορτου από τον ανοιξιάτικο προκομμένο μου αρωματόκηπο.
Ανάλαφρο σαν πούπουλο, ζουμερό και αρωματικό είναι πανεύκολο, και δε χρειάζεται μίξερ. Αυτού του είδους τα κέικ λέγονται drizzle, γιατί τα ραντίζουμε με κάποιο σιρόπι αμέσως μόλις ψηθούν.  Στο παλιό μου βιβλίο της Χρύσας Παραδείση έχω καρφιτσωμένο μία σελιδούλα με τα υλικά, χωρίς τίτλο με την επισήμανση ‘αφράτο’ και δε θυμάμαι καθόλου την πηγή. Το κρύο σιροπάκι λεμονιού το είδα σε μία εκτέλεση κέικ της γλυκιάς γηραιάς Merry Berry. Έχω μία αδυναμία στους Βρεττανούς σεφ και παρουσιαστές.
Η προσθήκη μελισσόχορτου φυσικά είναι προαιρετική.
Τον χυμό λεμονιού τον σούρωσα με αυτό το χαριτωμένο παλιό στραγγιστήρι και αυτό από το vintage οικιακό εξοπλισμό της θείας.

Για ένα κέικ διαμέτρου 25εκατοστών:
3 μεγάλα αβγά
150γρ φρέσκο βούτυρο
150γρ ζάχαρη
180γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουταλάκια μπέκιν
4 κουταλιές γάλα
ξύσμα δύο μικρών λεμονιών
4 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο μελισσόχορτο
για το κρύο σιροπάκι του λεμονιού:
χυμός 1½ λεμονιού
100γρ ζάχαρη

Λαδώνω καλά ένα ταψάκι διαμέτρου 25εκ. και στρώνω μέσα ένα λαδόχαρτο.
Προσέχω όλα τα υλικά να είναι εκτός ψυγείου και το βούτυρο πάρα πολύ μαλακό. Ζεσταίνω το βούτυρο είτε μέσα στο φούρνο για πολύ λίγο, είτε μέσα σε μία κατσαρολίτσα και προσέχω να μη λιώσει πάρα πολύ.
Ζυγίζω όλα τα υλικά. Ανακατεύω πρώτα το βούτυρο με τη ζάχαρη στη συνέχεια προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι και ανακατεύω χωρίς μίξερ για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά ο χυλός. Αδειάζω το χυλό μέσα στο ταψάκι και ψήνω στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 30΄ ή έως ότου ροδίσει καλά
Βγάζω το κέικ με τη βοήθεια του λαδόχαρτου πάνω σε μία σχάρα να κρυώσει για 10΄. Κόβω με το ψαλίδι το χαρτί γύρω γύρω και με τη βοήθεια της σπάτουλας αφαιρώ και το υπόλοιπο.
Στύβω τα λεμόνια ενώ κρυώνει το κέικ και ανακατεύω το χυμό με τη ζάχαρη.
Κόβω σε κομμάτια το κέικ και το περιχύνω σιγά σιγά με ένα βουρτσάκι με το κρύο σιρόπι του λεμονιού.













-What melissa officinalis are you talking about and what recipies my dear lady! I am only insterested in politics.