ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΖΑΦΟΡΙΣΤΟ ME ΡΙΓΑΝΗ ΣΤΗ ΦΟΡΜΑ. FESTIVE BREAD WITH GOAT’S CHEESE, GREEK RED SAFFRON AND OREGANO.







Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή η κουζίνα έχει ανάπαυση μετά την πολύ ενεργή Μεγάλη Πέμπτη με τα τσουρέκια τα αβγά αλλά και το φαγητό της ημέρας. Περιποιούμαι τα λουλούδια και τα φυτά του μπαλκονιού μου, τα στολίζω με πουλάκια και αβγουλάκια, παίρνω βαθιές ανάσες από την μοσχοβολιστή βιολέτα και  περιμένω πως και πως πότε να ανθίσει το γιασεμί.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια θα περάσουμε και πάλι το Πάσχα στο χωριό και σχεδιάζουμε τις προετοιμασίες για τα καλά του πασχαλιάτικου τραπεζιού. Γλυκά, σαλάτες, ορεκτικά, γιορτινό ψωμί, συκωταριές και κατσικάκι θα μπουν στον πάγκο για μαγείρεμα και ζαχαροπλαστική!
 Ένα ωραίο ψωμί θα σας προτείνω για το γιορτινό τραπέζι, με κρόκο, ρίγανη και κατσικίσιο νόστιμο ελληνικό τυρί σχηματισμένο σε πλεξούδα για να ταιριάζει και με την Άγια Ημέρα του Πάσχα.
Καλή Μεγάλη Παρασκευή!
Τα υλικά για μία στενόμακρη φόρμα μήκους 24 εκατοστών περίπου:
380γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, περίπου 31/2 φλιτζάνια
200ml νερό
30γρ φρέσκια μαγιά, σαν ένα μεγάλο καρύδι
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 αβγά
μια πρέζα σκόνη κρόκου Κοζάνης
μία πρέζα ρίγανη
½ κουταλάκι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές σουσάμι
αλάτι
200γρ κατσικίσιο τυρί ή όσο θέλετε

Λαδόχαρτο για τη φόρμα

Διαλύω τον κρόκο στο νερό και στη συνέχεια διαλύω τη μαγιά μέσα στο νερό και προσθέτω 2 γεμάτες κουταλιές αλεύρι από αυτό που έχω μετρήσει, ανακατεύω καλά και το αφήνω να διπλασιαστεί.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω το νερό, τα αβγά, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο και ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει μία ζύμη πολύ μαλακή ίσα που να ξεκολλάει από τα χέρια.
Σκεπάζω τη λεκάνη με μία μεμβράνη και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει. Ζυμώνω ξανά τη φουσκωμένη πια ζύμη και προσθέτω τριμμένο το τυρί. Λαδώνω ελαφρά τα χέρια μου για να μη κολλάει η ζύμη, τη χωρίζω στα τρία και πλέκω μία πλεξούδα. Λαδώνω μία φόρμα, βάζω μέσα τη πλεξούδα και αφήνω ξανά το ψωμί να φουσκώσει.  Εδώ θα δώσω την εξής συμβουλή , εγώ ξεχάστηκα και δεν έβαλα λαδόχαρτο. Έπρεπε να λαδώσω καλά τη φόρμα να τη στρώσω με λαδόχαρτο και μετά να βάλω τη ζύμη, γιατί με τη βοήθεια τουλαδόχαρτου βγάζω πιο εύκολα το ψωμί από τη φόρμα και στραγγίζει καλύτερα μέσα στο φούρνο χωρίς να ιδρώσει.
Ψήνω στους 250ο για 25΄ και βγάζω αμέσως το ψωμί από τη φόρμα για να μη ιδρώσει.