ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΟΥΛΑ ΜΕ ΟΡΕΚΤΙΚΗ ΚΑΠΠΑΡΗ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ. STUFFED VINE LEAVES (DOLMADAKIA) WITH RICE AND TOMATO SALAD WITH CAPERS AND OLIVES.



Κάθε Μεγάλη Τρίτη, όταν ήταν τα παιδιά μου μικρά τα πηγαίναμε στο χωριό για να περάσουν εκεί μέχρι τη Μεγάλη Παρασκευή που θα πηγαίναμε και εμείς. Ενθουσιασμένα τα παιδιά περίμεναν πως και πως να πάνε στο χωριό, να παίξουν με το σκυλί της γιαγιάς, να χαιδέψουν τα νεογέννητα κλωσσοπουλάκια και να κυνηγήσουν τους λαλίστατους και υψίφωνους  κοκόρους που τους ξυπνούσαν από τα χαράματα. Η εκκλησία δίπλα στο σπίτι πρόσφερε άλλες συγκινήσεις, τα λουλούδια του Επιτάφιου, τα κεριά, οι ψαλμωδίες ωραία χρόνια.  Εμείς Μεγάλη Τετάρτη κάναμε τις προμήθειές μας, έχουμε και λαϊκή κάτω από το σπίτι μας στη Θεσσαλονίκη, τρώγαμε τα ντολμαδάκια και το βραδάκι μετά την εκκλησιά πηγαίναμε και για κανένα ουζάκι μιας και είμασταν ελεύθεροι υποχρεώσεων.
Πηγαίναμε λοιπόν τα παιδιά στη γιαγιά και πάντα φεύγαμε με μία καλή στοίβα από ζεστά και αρωματικά ντολμαδάκια τυλιγμένα με τα μεταξωτά αμπελόφυλλα του ξινόμαυρου, με φρέσκο δυόσμο, λαδερά, ξινούτσικα και με μπόλικα τρυφερά κρεμμυδάκια από τον μπαξέ.
Τώρα τυλίγω εγώ τα ντολμαδάκια, με την ίδια συνταγή και με τα απαλά φύλλα μαζεμένα από το ίδιο αμπέλι. Κάποια πράγματα δεν πρέπει να αλλάζουν.
Ντολμαδάκια με ρύζι και ντοματοσαλατούλα με ορεκτική κάππαρη και ελιές
Καλή Μεγάλη Τετάρτη.