ΦΑΓΟΠΥΡΟΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΜΕ ΣΟΥΜΑΚΙ. BUCKWEAT WITH FRESH VEGETABLES AND YOGURT-SUMAC SAUCE.






Πολύ τιάρα, πολύ καπέλο, πολύ άμαξα, πολύ υψηλή ραπτική είδαμε, θέλαμε δε θέλαμε, με τον περίφημο γάμο.
Έ έστεψα και εγώ με μία κορώνα το φαγόπυρο μου


Σαλάτα για δύο ή και κυρίως γεύμα μαζί με το ψάρι σας ή με ένα φιλέτο ψητό κοτόπουλου για ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα. Η σαλάτα μπορεί να ετοιμαστεί από την προηγούμενη και να έχετε μόνο την πρωτεΐνη σας να ετοιμάσετε. Η εποχή επιβάλλει ελαφρά γεύματα.
                                                          
1 φλιτζάνι βρασμένοι σπόροι φαγόπυρου. Αρχικά έχω ¼ του φλιτζανιού σπόρους
1 καρότο κομμένο σε λωρίδες με τον αποφλοιωτή λαχανικών
1 ντομάτα κομμένη κυβάκια
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη κυβάκια
½ φλιτζάνι πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά σουσάμι
2 κουταλιές σπόρους από ρόδι, αν δε βρείτε βάζετε ντομάτα ή για μία πιο εξωτική γεύση κάποιο φρούτο, όπως ψιλοκομμένο κεράσι, ή μύρτιλλα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

½ φλιτζάνι στραγγιστό ελαφρύ γιαούρτι
½ κουταλάκι σουμάκι
1 κουταλάκι ελαιόλαδο

Οι καρποί του φυγόπυρου, όπως έχω αναλύσει και σε μία άλλη συνταγή, έχουν τριγωνικό σχήμα και καφέ πράσινο χρώμα. Όταν το βράζω μου μοιάζει σαν φακή, με πιο απαλή γεύση και την ίδια αλευρώδη και πηχτή υφή . Επίσης να σημειώσω εδώ ότι ο φαγόπυρος δεν έχει γλουτένη και έχει και αυτό άφθονες φυτικές ίνες.
Πως το ετοιμάζω: Βάζω να βράσει το φαγόπυρο με 1 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι. Βράζω μέχρι να φουσκώσουν και να σκάσουν τα σποράκια για περίπου 20΄.
Βάζω στο πιάτο μία στρόγγυλη φόρμα για να στρώσω όμορφα την εστεμμένη μου.
Ανακατεύω το φαγόπυρο με αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σουσάμι. Στρώνω από κάτω τα φύλλα του σπανακιού και από πάνω το μισό φαγόπυρο. Πασπαλίζω με αλάτι και πιπέρι την πιπεριά και την ντομάτα και τα απλώνω πάνω από το φαγόπυρο. Στρώνω από πάνω το υπόλοιπο φαγόπυρο και τελειώνω με το μαϊντανό, το ρόδι και τις ροδέλες του καρώτου. Ραντίζω με ελάχιστο ελαιόλαδο, ανακατεύω το γιαούρτι με τα υλικά του και έτοιμη!!