ΤΥΡΕΝΙΑ ΖΑΦΟΡΙΣΤΗ. OPEN CHEESE PIE WITH GREEK RED SAFFRON

Αν είστε από τους τυχερούς που θα απολαύσουν ένα τριήμερο ξεκούρασης από την εργασία σας δοκιμάστε να κάνετε αυτή την πανεύκολη πίτα με υπέροχο ανθότυρο, αρωματισμένη με ελληνικό κρόκο και με το γλυκό όνομα τυρένια που θυμίζει ηρωίδα σε παιδικό παραμύθι.

Τη συνταγή τη διεκδικεί η Μάνη, η Κίμωλος αλλά και η Ήπειρος και είναι μία ανοιχτή τυρόπιτα, της οποίας η τεχνική μοιάζει με της τάρτας. Ένα φύλλο κάτω και από πάνω η γέμιση. Πανεύκολη! Ο κρόκος είναι η δική μου μικρή προσθήκη, όπως και το θυμάρι στο στόλισμα. Μπορεί να γίνει από την προηγούμενη και να φαγωθεί άνετα την επόμενη. Και το κυριότερο δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει. 





Για ένα ταψάκι διαμέτρου 22 εκατοστών

για τη ζύμη
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
½ φλιτζάνι γάλα
1 τσιμπιά στίγματα κρόκου
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για τη γέμιση
350 γρ ανθότυρο
2 αβγά
2 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές γάλα με λίγα στίγματα κρόκου
μία κουταλιά αλεύρι
μαύρο πιπέρι
επιπλέον δύο κουταλιές ελαιόλαδο για το άλειμμα
Ζεσταίνω ελαφρά το γάλα με τα στίγματα του κρόκου. Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω στη μέση τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, σε χωριστή μεριά το αλάτι και τέλος το γάλα. Ανακατεύω απαλά και ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να γίνει η ζύμη απαλή και μαλακή. Σκεπάζω το μπολ με μία μεμβράνη και την αφήνω να ξεκουραστεί.  Ζυμώνω ξανά την φουσκωμένη ζύμη και την ανοίγω σε φύλλο μεγαλύτερο από το ταψάκι μου. Λαδώνω το ταψάκι  και απλώνω μέσα το φύλλο και φροντίζω να σκεπάζει και να καλύπτει τα τοιχώματα του.
Ανακατεύω τα υλικά της γέμισης και την απλώνω πάνω στο φύλλο. Διπλώνω επάνω στη γέμιση τα εξωτερικά κομμάτια από το φύλλο και τα λαδώνω καλά. Ψήνω την πίτα στους 180ο για 25-30΄.
Πασπαλίζω λίγα φυλλαράκια θυμαριού για μία πικάντικη αίσθηση.