ΩΣΑΝ ΤΗ ΦΡΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ. ΤRADITIONAL OMELETTE FROM THE ISLAND OF ANDROS.









Για μένα το καλοκαίρι είναι ένα σημαντικό κομμάτι από τις αναμνήσεις μου . Είναι πέρα για πέρα ελληνικό. Είναι τα νησιά και τα αρώματα τους, το ιώδιο της θάλασσας, τα αρμυρίκια έτσι όπως τα χτυπάει αλύπητα ο αέρας, το ευγενικό γιασεμί, η πικάντικη ρίγανη, το απαλό αρωματικό θυμάρι, ο βασιλικός στις γλάστρες, το κομμένο καρπούζι, τα εξαιρετικά καλούδια των μπαχτσέδων, ο πανταχού παρών μάραθος,  το γλυκάνισο του ούζου, οι μοσχοβολιές από τις σχάρες με τα θαλασσινά και τα ψάρια, η καρύδα των αντιηλιακών, αλλά είναι και τα καυσαέρια των πλοίων στα λιμάνια συνήθως καθυστερημένα.
Αν οι Κυκλάδες έχουν αρώματα άγριας ρίγανης και θυμαριού από την γλυκιά πλην όμως κακοτράχαλη Άνδρο έχω έντονη την ανάμνηση του φρέσκου δυόσμου και των υπέροχων τυριών της. Φρέσκος δυόσμος που πλημμυρίζει την πιο γνωστή ομελέτα της χώρας την φρουτάλια. Απίστευτη γεύση δίνει και το βολάκι, τοπικό αγελαδινό νόστιμο τυρί . Τρελλαίνομαι για το βολάκι και ιδιαίτερα για το φρέσκο βολάκι, με βουτυράτη υφή σαν του αβοκάδο  και με όλα τα αρωματικά του νησιού κρυμμένα στη γεύση του.
Αναμνήσεις λοιπόν από την εντυπωσιακή παραλία της Άνδρου με το περίεργο όνομα ‘το πήδημα της γριάς’ στο ιδιαίτερο, γαλήνιο, ήσυχο και όχι τόσο γνωστό Κόρθι.
-Θα πάτε για μπάνιο?
-Ναι απαντάμε στη συμπαθή κυρία με το πολλών αντικειμένων κατάστημά της στο Κόρθι της Άνδρου.
-Που θα πάτε?
-Στο πήδημα.
-Δεν έχει και αέρα σήμερα θα κατεβείτε μια χαρά.
-Εσείς που πάτε για μπάνιο?
-Εγώ μπα, έχω δύο χρόνια να πέσω.
Αν πάτε στην παραλία και κατεβείτε με προσοχή το διαμορφωμένο μονοπάτι άκρη άκρη στον γκρεμό με τα κρίταμα και τις καππαριές, θαυμάστε από μακριά τον περήφανο βράχο. Μία ιστορία επικρατεί για μια γριούλα απελπισμένη που έπεσε στη θάλασσα και έγινε βράχος ή ο βράχος θυμίζει γριούλα. Κατά την προσωπική μου γνώμη, καθόλου γριά με μαντήλα δε θυμίζει ο βράχος, μόνο δέος εμπνέει. Τα νερά που φιλούν τα ριζά του βράχου είναι απίστευτα τυρκουάζ και πεντακάθαρα.
Φρουτάλια σας έχω σήμερα με κάποιες διαφορές: ψήσιμο στο φούρνο, χοιρινά πλασμένα μπαλάκια, χυλό κρέπας αντί για πολλά αβγά. Ένα πιάτο ελαφρύ αλλά χορταστικό
Για 3 άτομα που θέλουν ένα ελαφρύ γεύμα μαζί με μία πράσινη σαλάτα



για το μίγμα των αβγών
2 αβγά
175γρ γάλα
125γρ αλεύρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για τα μπαλάκια
200γρ χοιρινό άπαχο κιμά από σπάλα
1 κουταλάκι μουστάρδα Dijon
3 κουταλιές γάλα
5-6 φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου
1 λεπτή φέτα μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ταψί
μία πατάτα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
200γρ φρέσκο βολάκι
ακόμα λίγα φυλλαράκια δυόσμου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
το μίγμα των αβγών:
Βάζω στον πολυκόφτη τα αβγά, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το γάλα και τα αναμιγνύω καλά καλά. Προσθέτω σε δύο δόσεις το αλεύρι, ανακατεύω καλά το μίγμα, το σκεπάζω και αφήνω το μίγμα να σταθεί για να ομογενοποιηθεί.
Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα, ψιλοκόβω τον δυόσμο και ανακατεύω όλα τα υλικά για τα μπαλάκια. Ζυμώνω πολύ καλά και σχηματίζω 10-11μπαλάκια.
Καθαρίζω στη συνέχεια την πατάτα, την πλένω, την κόβω σε ροδέλες, τις πασπαλίζω με αλάτι πιπέρι και ελαιόλαδο τις στρώνω σε ένα λαδόχαρτο και τις ψήνω για 20΄ή μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρώ το λαδόχαρτο, αλείφω το ίδιο ταψάκι με ελαιόλαδο και βάζω τα μπαλάκια να ψηθούν στους 200ο για 15΄. Κόβω τις πατάτες και το τυρί σε κομματάκια, βγάζω το ταψί από το φούρνο, τα βάζω ανάμεσα από τα μπαλάκια και πασπαλίζω με τα φυλλαράκια του δυόσμου. Περιχύνω το ταψί με το μίγμα των αβγών και ψήνω για 25΄στους 200ο ή έως ότου δω ότι η φρουτάλια μου ρόδισε ελαφρά.
Σερβίρω με μία σαλάτα με πράσινα διάφορα φυλλώδη λαχανικά.