ΚΡΕΜΑ ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟ ΚΡΙΤΑΜΟ. CREME OF WHITE BEANS, ROASTED RED PEPPER SAUCE AND SEA FENNEL MARMALADE.







Παλιό αλλά καλό
Δεκατρία παραγγέλματα υγιεινής σας έχω σήμερα από το καλόγουστο ημερολόγιο του 2004 της κυρίας Εύης Βουτσινά «ΑΣΤΕΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ, 250 συνταγές από την αστική κουζίνα του Ελληνισμού». Εκτιμώ πολύ την κα Βουτσινά, καλή της ώρα εκεί που βρίσκεται, όχι μόνο για τη δουλειά της αλλά και για τη δεινή συγγραφική της ικανότητα.
Τα παραγγέλματα, ανήκουν στο τετράδιο της Ασπασίας Πάντου μίας κυρίας που η καταγωγή της ήταν από το Πήλιο, αλλά έζησε στην Αίγυπτο μετά το γάμο της γύρω στο 1900. Το κείμενο είναι γραμμένο χωρίς τα πνεύματα και τους τόνους της καθαρεύουσας.
Τα παραγγέλματα – συμβουλές για σωστή στάση στην ώρα του φαγητού εκτός από διασκεδαστικά, αρμόζουν και στη σημερινή πραγματικότητα.
Ορίστε λοιπόν:
1.  Τρώγετε εις ωρισμένας ώρας.
2.  Τρώγετε βραδέως.
3.  Τρώγετε καλώς μασώντες τα σιτία. (ΨΩΜΑΚΙ ΕΝΝΟΕΙ ΜΑΛΛΟΝ)
4.  Εάν ο στόμαχός σας είναι εξησθενισμένος και δεν έχετε πολλήν όρεξιν, τρώγετε οσάκις πεινάτε, από ολίγον αλλά συχνά.
5.  Μη πίνητε πολύ ψυχρά ποτά όταν τρώγητε πολύ θερμά φαγητά. (ΚΑΥΤΗ ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΜΠΥΡΑ πχ)
6.  Μεταξύ δύο εστιάσεων δέον να μεσολαβή χρονικόν διάστημα τριών ή τεσσάρων ωρών προς διευκόλυνσιν της πέψεως.
7.  Εις το τέλος εκάστου γεύματος τρώγετε ολίγην κόραν άρτου. Τούτο διευκολύνει την πέψιν και καθαρίζει τους οδόντας κάλλιον πολλών άλλων οδοντοσμητικών κόνεων. (ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΕ ΤΗ ΓΝΩΡΙΖΑ)
8.  Μη κάθεστε εις την τράπεζαν όταν διατελείτε εν οργή ή κατόπιν κοπιώδους δρόμου. (ΤΖΟΚΙΓΚ ΔΗΛΑΔΗ)
9.  Μη αναγινώσκετε ουδέ μελετάτε καθ’ην ώραν τρώγετε και αποφεύγετε πάσαν εργασίαν νοεράν. (ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ)
10.        Έχετε πάντα ως συνδαιτυμόνας ανθρώπους φαιδρούς και ευαρέστους και μη συζητείτε η περί τερπνών αντικειμένων. (ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΑΛΛΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙ ΚΑΝΑ ΜΟΥΡΤΖΟΥΦΛΗ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ?)
11.        Μετά το γεύμα μη επιχειρείτε κοπιώδη εργασίαν.(ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝ ΥΠΝΑΚΟ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΟΣ)
12.        Μη τρώτε εδέσματα τα οποία αποτροπιάζεσθε. (ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ Η ΠΕΘΕΡΑ?)
13.        Αποφεύγετε πάσαν φιλονικίαν προ του γεύματος, κατά την διάρκειαν αυτού και μετ’ αυτό. Ερίζοντες ενώ τρώγετε είναι ως να καταπίνητε τολύπας πλήρεις καρφίδων. (ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ, ΦΑΤΕ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΕΙΤΕ ΜΕΤΑ)

Και μετά από τις συμβουλές πάμε και στο πρακτικό μέρος, στην εύκολη, απλή με πολύ λίγα υλικά συνταγή.
Δροσερή λεμονάτη κρέμα από μικρά ξερά φασόλια για ορεκτικό αλλά και για κυρίως. Αν είναι για ορεκτικό τότε γεμίζουν 6 μέτρια ποτήρια. Για κυρίως γίνονται τρία πιάτα.

1 φλιτζάνι μικρά ξερά φασόλια
1 ξερό κρεμμύδι-
1 σκελίδα σκόρδου
3 κόκκινες πιπεριές
1 λεμόνι
3-4 φρέσκα φυλλαράκια φασκόμηλου
2 κλαδάκια φρέσκου θυμαριού
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Από την προηγούμενη μέρα, βάζω μέσα στο ελαιόλαδο για να το αρωματίσω, την σκελίδα σκόρδου και τα κλαδάκια θυμαριού.
Mουσκεύω τα φασόλια με τον γρήγορο τρόπο. Βάζω τα φασόλια να βράσουν για ένα λεπτό, στη συνέχεια κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω για μία ώρα να φουσκώσουν. Στραγγίζω τα φασόλια από το νερό, γεμίζω την κατσαρόλα με νερό, τα βάζω ξανά να πάρουν μία βράση και τα στραγγίζω ξανά.
Καθαρίζω, πλένω το κρεμμύδι, γεμίζω την κατσαρόλα με νερό και βάζω τα φασόλια να βράσουν, μαζί με το κρεμμύδι, τα φυλλαράκια του φασκόμηλου και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Βράζω τα φασόλια για μία ώρα περίπου και προσθέτω αλάτι, πιπέρι . Δοκιμάζω και αν χρειαστεί τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.
Αφαιρώ τα φύλλα του φασκόμηλου και αλέθω λίγα λίγα τα φασόλια χωρίς το ζωμό τους. Κρατώ το ζωμό στο ψυγείο για κάποιο άλλο μαγείρεμα. Προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και άλλη μία κουταλιά από το ελαιόλαδο.
Ψήνω τις πιπεριές στους 220ο στις αντιστάσεις για 25΄ μέχρι να μαυρίσει καλά η φλούδα τους και να πάρουν καπνιστή γεύση.
Βγάζω τις πιπεριές από το φούρνο τις τυλίγω με το λαδόχαρτο, τις βάζω μέσα σε μία σακούλα και τις αφήνω να κρυώσουν για να τις ξεφλουδίσω στη συνέχεια.
Καθαρίζω τις πιπεριές από τις φλούδες, τις ψιλοκόβω, προσθέτω το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Γεμίζω όσα ποτήρια χρειάζομαι, περίπου 6 για ορεκτικό, προσθέτω από πάνω μια μεγάλη κουταλιά σάλτσα πιπεριάς και λίγο γλυκό κρίταμου. Αν θέλετε και δε σας ενοχλεί, ψιλοκόβετε και τα σκορδάκια μέσα στη σάλτσα πιπεριάς.