ΣΑΛΑΤΑ ΜΕΖΕΣ ΜΕ ΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΚΡΙΘΙΝΗ ΚΟΥΠΑ. SALAD MEZES WITH APAKI AND BARLEY RUSK.






Δε θυμάμαι άλλη χρονιά τέτοια εποχή να έχω στρέψει τόσο συχνά το βλέμμα μου ψηλά, για να παρατηρήσω τα πολύ περίεργα σύννεφα που κάλυπταν το κεφάλι μου. Κάποιες φορές ομολογώ ότι φοβήθηκα και έτρεξα γρήγορα για να προφυλαχτώ όχι τόσο από τη βροχή όσο από τους εκκωφαντικούς κεραυνούς. Αυτό όμως που είναι τρομερά εντυπωσιακό είναι το χρώμα του σύννεφου και σε δεύτερη φάση το σχήμα τους. Γκρίζα έτοιμα για βροχή, σκούρα μολυβένια με καταιγίδες από πίσω τους, μπλε μωβ βαμμένα από τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος με βροχή και ήλιο, ολόλευκα λαμπερά που κρύβουν παγωμένο χαλάζι μέσα τους, αλλά και τα απαλά βαμβακένια σύννεφα που σε ανακουφίζουν από τον πολύ λαμπερό και καυτό ήλιο.
Όσες αστραπές όμως και να πέσουν, όσα μαύρα σύννεφα και να καλύψουν τον ουρανό το καλοκαιράκι είναι εδώ και θα περάσουμε υπέροχες στιγμές μπροστά σε ένα τραπέζι με μεζεδάκια ψάχνοντας τα ψαράκια που κολυμπάνε μπροστά σου ανάμεσα από τις πέτρινες πλάκες της θάλασσας.
Ένα τέτοιο μεζέ σαλάτα σας προτείνω σήμερα, εύκολο για μία βραδιά στη βεράντα ή μπροστά σε αγώνα του Μουντιάλ. Είναι λιτός ο μεζές, αλλά χορταστικός, κούπες κρίθινες γεμιστές με ντομάτα, νόστιμο κρητικό απάκι, κρεμμύδι και αγγούρι. Σπάς την κούπα, η οποία μουσκεύει από τη σαλάτα και τρως τα λαχανικά μαζί με το παραδοσιακό αρωματικό αλλαντικό.
Η δόση είναι ελεύθερη:
Βέβαια γεμάτη η κάθε κούπα είναι αρκετή για 2 άτομα. Αν το πάτε για γεύμα τότε με μία χορταίνετε.
Θα χρειαστώ
Για δύο κρίθινα παξιμάδια σε σχήμα κούπας
200γρ γνήσιο κρητικό απάκι
½ αγγουράκι
½ ξερό κρεμμύδι
10 ντοματίνια ή μία ντομάτα
2 κουταλιές ελαιόλαδο + 2 κουταλιές για το σερβίρισμα
αλάτι, μαύρο πιπέρι
λίγο φρέσκο θυμάρι
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το αφήνω να μουλιάσει μέσα σε νερό και αλάτι, έτσι δεν καίει και γίνεται πιο ελαφρύ για το στομάχι, αλλά μειώνει και τη δυσοσμία της αναπνοής.
Κόβω τα ντοματίνια στη μέση, το απάκι σε λωρίδες και το αγγούρι σε μικρά μπαστούνια. Στραγγίζω το κρεμμύδι , ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί και τα αρτύζω με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Προσθέτω το κρεμμύδι και γεμίζω τις κούπες. Ραντίζω με λίγο νερό τις κούπες και με μία κουταλιά επιπλέον ελαιόλαδο.