ΓΑΒΡΟΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ. ANCHOVIES WITH SHRIMPS AND PARSLEY.



Γάβρος: η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή στους μικρομεζέδες μιας καλής κλασσικής ελληνικής ψαροταβέρνας. Ποια είναι η πρώτη? Και μιας και το count down είναι εντελώς από το μυαλό μου και δε βασίζεται σε κανένα σοβαρό στατιστικό στοιχείο, θα πω κατά την προσωπική μου άποψη ότι η πρώτη επιλογή είναι το μπουγιουρντί ή κάποιο τυρί σαγανάκι  Σίγουρα κάτι με τυρί. Τι άλλο παραγγέλνουμε στις ταβέρνες σαν τρίτο πιάτο? Μία σαλάτα και είμαστε πλήρεις, αλλά επειδή είμαστε πληθωρικός λαός, δε σταματάμε εκεί, θέλουμε και τη φάβα και το ταραμά και τα μυδάκια, και την ψητή μελιτζάνα, αλλά και καμμιά γαριδούλα για να κρατσανίσουμε τα μουστάκια κα την ουρίτσα της.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα-οινόπνευμα σας προτείνω ένα σαγανάκι με γάβρο και γαρίδες για το τσίπουρο ή το ουζάκι. Στην υγειά σας!!
Για 2 άτομα σαν κυρίως για 4 άτομα σαν ορεκτικό
½ κιλό φρέσκο γάβρο σε φιλέτα
4 μεγάλες γαρίδες, βρήκα γαρίδες αλιευμένες και κατεψυγμένες από την Αργεντινή, οι δικές μας είναι πολύ σπάνιες
½ ματσάκι μαϊντανού
2 κουταλιές μουστάρδα
χυμός μισού λεμονιού
1 κουταλιά αλεύρι
1 σκελίδα σκόρδου
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι

 Έχω την τύχη να μου καθαρίζει ο ψαράς μου όλα τα ψάρια που αγοράζω. Έτσι ασχολήθηκα μόνο με το φιλετάρισμα του πολύ φρέσκου ασημένιου μικρού ψαριού. Όταν ο γάβρος είναι φρέσκος το κοκαλάκι του βγαίνει πάρα πολύ εύκολα και το ιδανικό είναι να είναι λίγο μεγαλούτσικος για να έχεις λίγα ψάρια να φιλετάρεις.
Βγάζω το εντεράκι από τις γαρίδες, τις αλευρώνω και τις τηγανίζω για 2 λεπτά από τη μία πλευρά και για 2 λεπτά από την άλλη. Καθαρίζω την πιπεριά και την κόβω σε ροδελίτσες. Πλένω τον μαϊντανό και τον ψιλοκόβω. Βγάζω τις γαρίδες από το τηγάνι και βάζω την πιπεριά, τη μουστάρδα, το σκόρδο και σβήνω με το χυμό του λεμονιού. Προσθέτω τους γάβρους και ½ ποτήρι νερό και σιγοβράζω για 3-4 λεπτά. Καθαρίζω τις γαρίδες από τις φλούδες τους, είναι αρκετά σκληρές για να τις τραγανίσεις και τις προσθέτω και αυτές μέσα στα ψαράκια. Τελειώνω το μαγείρεμα με τον φρεσκοκομμένο μαϊντανό και κλείνω τη θερμοκρασία.