ΨΗΤΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ, ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ. BAKED EGGLESS PANCAKES WITH CAPPERS, SPEARMINT AND GRILLED SQUID.






Έχει μείνει στο ράφι του ψυγείου στο βάθος βάθος ένα βαζάκι με κάππαρη που τη βάλατε σε μία σαλάτα και μετά την ξεχάσατε. Ορίστε μία συνταγή για να την καταναλώσετε αλλά και να κάνετε ένα εύκολο ορεκτικό που παρόλο το όνομά του γίνεται στο φούρνο και έχει πολύ λίγα λιπαρά. Εγώ το συνδύασα με καλαμάρι αλλά θα του πηγαίνει θαυμάσια o μαρινάτος γαύρος ή φιλετάκι καπνιστής πέστροφας ή ζουμερά κομματάκια ελληνικού τόνου.
9 ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΓΙΑ 3-4 ΑΤΟΜΑ



130γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
200ml νερό
½ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δυόσμου
3 κουταλιές κουμπάκια κάππαρης τουρσί
1 μικρό ξερό κρεμμύδι ή ½ μέτριο
2 κουταλιές ελαιόλαδο για τη ζύμη και 2 κουταλιές για να ραντίσω τις τηγανίτες
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
Για το σερβίρισμα
καππαρόφυλλα τουρσί
φρέσκα φύλλα γλυστρίδας
1 μεγάλο καλαμάρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο + 1 κουταλιά λεμόνι

Βάζω την κάππαρη μέσα σε νερό για να ξαρμυρίσει. Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω όλα τα υλικά. Προσέχω να βάζω τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και σε χωριστό σημείο το αλάτι. Ανακατεύω με ένα κουτάλι και προσέχω η υφή του μείγματος να είναι χυλός και να χωρίζει εύκολα με το κουτάλι μου, αλλιώς προσθέτω λίγο ακόμη νερό. Αφήνω το μίγμα να ξεκουραστεί, καθαρίζω το κρεμμύδι και το δυόσμο, τα ξεπλένω και τα ψιλοκόβω. Στραγγίζω καλά την κάππαρη από το νερό και την ψιλοκόβω. Προσθέτω στο χυλό, το κρεμμύδι, το δυόσμο και την κάππαρη και ανακατεύω καλά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω στις αντιστάσεις. Στρώνω με λαδόχαρτο ένα ταψί, παίρνω μία μεγάλη κουταλιά χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι σούπας και στρώνω την πρώτη τηγανίτα δίνοντάς της με τη βοήθεια του κυρτού μέρους του κουταλιού στρογγυλό σχήμα. Συνεχίζω έτσι και με τον υπόλοιπο χυλό και σχηματίζω 9 τηγανίτες. Ψήνω για 25΄και τα βγάζω αμέσως από το φούρνο, μόλις δω ότι ροδίσουν.
Ψήνω το καλαμάρι για 3-4 λεπτά, τόσο λίγο διότι θέλω να κρατήσει τους χυμούς του και να είναι μαλακό, το κόβω σε λωρίδες και το ραντίζω με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
Σερβίρω τις τηγανίτες με το καλαμάρι, τα καππαρόφυλλα, φρέσκα φυλλαράκια γλυστρίδας και το λαδολέμονο από το καλαμάρι.
Το προτείνω για τσίπουρο, μπύρα αλλά και για μία ωραία εμφιαλωμένη ρετσίνα.
Στην υγειά σας!!