ΚΡΙΘΙΝΑ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΣΑΤΟΥΡΕΓΙΑ. KRITSINIA (BREADSTICKS) WITH BARLEY FLOUR, OLIVE OIL, HONEY AND SATUREJA MONTANA.



Της Αγίας Μαρίνας αύριο και η σημερινή συνταγή είναι αφιερωμένη στις εορτάζουσες. Χρόνια τους πολλά.
Τα κριτσίνια μου τα πρόσφερα στο παζάρι που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Γεωπονικών. Με τον δραστήριο κύριο Βασίλη και την γλυκιά και ακούραστη κυρία Ολυμπία πρωτοστατούντες, το παζάρι που ακολούθησε τη λειτουργία της εκκλησίας είχε από όλα, γλυκά, πίτες, λικέρ, χειροποίητα ζυμαρικά, μέλια, κεριά, φυτά, χειροτεχνήματα και όλα αυτά πλημμυρισμένα από το άρωμα των κεριών και τις ψαλμωδίες της εκκλησίας.

Για 25 κομμάτια

140γρ κρίθινο αλεύρι

140γρ αλεύρι ολικής άλεσης

60γρ ελαιόλαδο

100γρ νερό

2 κουταλιές ρακί

1 κουταλιά ανθόμελο

1 κουταλάκι μπέκιν

½ κουταλάκι αλάτι

1κουταλάκι ψιλοκομμένη ή καλά τριμμένη σατουρέγια ή θυμάρι

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο στις αντιστάσεις πάνω- κάτω και στρώνω με λαδόχαρτο ένα μέτριο ταψί.

Ζυγίζω και ετοιμάζω όλα τα υλικά. Λαδώνω το κουτάλι με το οποίο θα μετρήσω το μέλι για να γλιστρήσει εύκολα όλο το μέλι.
Ανακατεύω καλά τα δύο άλευρα με το μπέκιν.             
Κάνω μία λακκούβα μέσα στα άλευρα και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω σιγά σιγά το μείγμα το οποίο αρχικά είναι αρκετά νερουλό, αλλά στη συνέχεια σφίγγει και ομογενοποιείται.  Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 25 κομματάκια των 18γρ περίπου.
Σχηματίζω μικρά μπαστουνάκια, την πιο εύκολη επιλογή, επειδή η ζύμη έχει πολλές φυτικές ίνες και δεν είναι και τόσο εύπλαστη.
Ακουμπώ απαλά τα κριτσίνια στο λαδόχαρτο, ψήνω για 15΄, κλείνω τη θερμοκρασία και τα αφήνω για άλλα 15΄ μέσα στο φούρνο.
Κορδέλα σατέν, στολιδάκια, ναύλον σακουλάκια, εκτυπώσεις της συνταγής και έτοιμη η παρουσίαση.
Μέσα στα σακουλάκια έβαλα και από ένα κλαδάκι σατουρέγιας, το άρωμα της ελληνικής φύση συγκεντρωμένη στα μοσχοβολιστά μικρούτσικα φυλλαράκια της.