ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΡΟΖΕ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ. LEMON BEEF STEW WITH HANDRES (SPECKLED KIDNEY BEANS) AND XINOMAVRO WINE.



Ένα διαφορετικό καλοκαιρινό μαγειρευτό της κατσαρόλας με μοσχάρι: λεμονάτο με φρέσκες χάντρες και ελάχιστα υλικά. Η σάλτσα του είναι βελούδινη αλλά μπορεί να γίνει και ωραία δροσερή καλοκαιρινή σούπα, για παιδάκια και όχι μόνο.
Αφού για πολλά χρόνια απέκλεισα, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, τα κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος που είχαν λίπος και επέμενα στη σπάλα, το φιλέτο ή το νουά, επέστρεψα στην δεκαετία του ’80 και άρχισα πάλι να αγοράζω το παλιό καλό κομμάτι ποντίκι που λιώνει στο στόμα και είναι ζουμερό και νόστιμο. Βέβαια καθαρίζω με αυστηρότητα τις μεμβράνες και τα εμφανή λιπάκια του και παρόλα αυτά μαγειρεμένο παραμένει μαλακό και εύγευστο.



για 3 άτομα

500γρ μοσχάρι ποντίκι
250γρ χάντρες, καθαρισμένες (πουλάνε καθαρισμένες στα μανάβικα, αλλά και στις λαϊκές)
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές δυνατή μουστάρδα
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού
1 ποτήρι ροζέ κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
½ ματσάκι μαϊντανού
5-6 φυλλαράκια πλατύφυλλου βασιλικού
2 κουταλιές αλεύρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι
μείγμα τεσσάρων πιπεριών

Καθαρίζω το κρέας από μεμβράνες και περιττά λίπη, το πλένω, το στεγνώνω, κόβω τις μερίδες του σε πολύ μικρότερα κομμάτια και τα αλευρώνω καλά. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και ροδίζω καλά τα κομματάκια του κρέατος. Προσπαθώ να τα ανακατέψω και δε δίνω σημασία στο αλεύρι που θα κολλήσει στον πάτο, αυτό θα δώσει στο τέλος μία ωραία χυλωμένη σάλτσα. Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα προσθέτω στο κρέας μαζί με το ξύσμα, τη μουστάρδα, το κρασί και 2 ποτήρια νερό. Βράζω το κρέας για 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία και αφού μαλακώσει θα βάλω να βράσουν μαζί και τις χάντρες για άλλα 30΄. Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και το βασιλικό και τα προσθέτω στο τέλος του μαγειρέματος μαζί με το χυμό του λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μίγμα πιπεριών.