ΖΑΡΓΑΝΟΥΛΕΣ ΑΧΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΠΑΡΗ ΚΑΙ ΓΑΥΡΟ ΜΑΡΙΝΑΤΟ. LITTLE GARFISH WITH CAPERS AND ANCHOVIES SAUCE.







All for one and one for all, united we stand divided we fall.
Αλέξανδρος Δουμάς: Οι τρείς σωματοφύλακες
Ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, μετά τον Ιούλιο Βέρν φυσικά, της παιδικής μου ηλικίας. Καμάρωνα για τους σωματοφύλακες, υπέφερα μαζί με τον Κόμη Μοντεχρήστο και διάβαζα με αγωνία την ιστορία του Σιδηρούν Προσωπείον αλλά και το μυθιστόρημα της Μαύρης Τουλίπας προσπερνώντας με τη σκληρή παιδική μου αδιαφορία τα ιστορικά στοιχεία που έδινε απλόχερα ο ικανός συγγραφέας.
Τώρα πως συνδύασα τις ζαργάνες και τα ξίφη τους με τον περίφημο όρκο, ε συγγραφική αδεία!
Τις μικρές ζαργάνες λοιπόν με το τεράστιο ρύγχος, όταν τις βρίσκω στον ψαρά ποτέ δε τις προσπερνώ. Έχουν ένα μόνο κοκαλάκι στη μέση και καθόλου αγκάθι, είναι από τα λίγα αλιευμένα ψάρια που μπορείς να βρείς, είναι φτηνά 7-8€ το κιλό και μία ευχάριστη αλλαγή από το γάβρο, τη σαρδέλα και το ασπροσάφριδο.

Σήμερα τις έκανα αχνιστές, με ορεκτική κάππαρη και νόστιμο μαρινάτο γάβρο που δε λείπει ποτέ από το ψυγείο μας.



Ορεκτικό για 3-4 άτομα
½ κιλό φρέσκες ζαργάνες
2 κουταλιές κάππαρη τουρσί
5-6 φιλετάκια μαρινάτου γάβρου
λίγα γλυκά ντοματίνια
μία φλούδα πορτοκαλιού
1 κουταλιά μουστάρδα
1 κουταλιά κορν φλάουρ
3 κουταλιές ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένοι κόκκοι από διάφορα πιπέρια
αλάτι χοντρό για τα ψαράκια, το οποίο θα είναι και το μόνο αλάτι του φαγητού
προαιρετικά: 1 κουταλάκι μέλι
Καθαρίζω και πλένω τις ζαργάνες. Θαυμάζω για λίγο τα μυτερά ξίφη των κεφαλιών τους και μετά τα κόβω γιατί δε χωράνε σε κανένα σκεύος ολόκληρα, τα αλατίζω και τα αφήνω να σταθούν με το αλατάκι για καμμιά ώρα. Ψιλοκόβω την κάππαρη, τους γάβρους και τα ντοματίνια.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο και προσθέτω την κάππαρη, τους γάβρους, τα ντοματίνια, το πορτοκάλι, ½ φλιτζάνι νερό και σιγοβράζω για 2-3 λεπτά. Ανακατεύω με το ξύλινο μουλινίγιας μου το κορν φλάορ με 1 φλιτζάνι νερό. Απλώνω προσεκτικά τις ζαργανούλες μέσα στο πλακερό μου και τους περιχύνω με το μίγμα του κορν φλάορ και το μέλι. Βράζω για 5 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία και σερβίρω αμέσως.