ΣΦΑΚΙΑΝΗ ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ. MYZITHRA PIE FROM SFAKIA-CRETE.




Ταξιδιωτικές αναμνήσεις ένα ατύχημα και η πίτα.
Μία από τις πιο συγκλονιστικές ταξιδιωτικές εμπειρίες μου ήταν να διασχίσω τα 16 χιλιόμετρα ενός από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης: το προστατευόμενο φαράγγι του Ομαλού στη δυτική άκρη της Κρήτης. Είχα την ατυχία από τα πρώτα μέτρα να στραβοπατήσω και να συνεχίσω με πόνους τη διαδρομή μιας και είχα υπό την επίβλεψη μου ξένους και Έλληνες συνέδρους και η παρουσία μου ήταν απαραίτητη. Όμως το εντυπωσιακό δάσος, η ομορφιά των γεωλογικών σχηματισμών, τα σπάνια φυτά, οι πηγές και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού που διασχίζει το φαράγγι, η καλή παρέα και το χιούμορ των συνοδοιπόρων μου, δώσανε φτερά στα πόδια μου και έφτασα στην άλλη άκρη της Κρήτης κοντά στα Σφακιά, για την επιστροφή στα Χανιά. Όλα ωραία και καλά, μόνο που το βράδυ δε χωρούσαν τα πρησμένα πόδια μου στα πέδιλα και αναγκάστηκα τη βραδιά της δεξίωσης να φοράω παντόφλες. Επιπλέον έγινε και ένα μπέρδεμα και δεν ήρθε και το χορευτικό και έσυρα και κάμποσους χορούς μαζί με τους εύθυμους παρόλη την κούραση συνέδρους.
Αφού λοιπόν διέσχισα τότε τον Ομαλό επιτυχώς παρόλο το μικρό μου ατύχημα, ανταπεξήλθα και στο κρητικό γλέντι, αποφάσισα σήμερα να καταπιαστώ με ένα ακόμη δύσκολο επιχείρημα: να πλάσω και να ψήσω τη λεπτή γεμιστή σφακιανή πίτα. Ιδού λοιπόν η συνταγή της κρητικής αυτής πίτας που τρώγεται με αρκετό μέλι και η υφή της μοιάζει με της κρέπας διότι ψήνεται με ελάχιστο ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να μη γίνει τραγανή και να παραμένει μαλακή. Οι Κρητικοί συνηθίζουν να ζυμώνουν κιλά από αλεύρι για αυτές τις πίτες μέσα σε τεράστιες λεκάνες και ακούραστα τις ψήνουν και τις τρατάρουν σε γιορτές, γάμους και πανηγύρια αλλά και οικογενειακά τραπεζώματα. Βέβαια ανάλογα με την περιοχή υπάρχουν κάποιες διαφορές στην τελική πίτα, ο σίγουρος συνδυασμός όμως είναι απλό φύλλο με αλεύρι και νερό και γέμιση ξινομυζήθρα ή μυζήθρα.
Προτείνω να τη δοκιμάσετε, δεν είναι καθόλου δύσκολη παρά τη φήμη της. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε!


Για 3 πίτες
για τη ζύμη
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κουταλιές για το αλεύρωμα του πάγκου και το άνοιγμα των τριών φύλλων
60ml νερό
1 κουταλιά τσικουδιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
180γρ ξινομυζήθρα, αν είναι πολύ υγρή η ξινομυζήθρα την αφήνω να στεγνώσει για λίγη ώρα έξω από τη συσκευασία της.
για το ψήσιμο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για το σερβίρισμα
3 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι, προσθέτω όλα τα υλικά και ζυμώνω σιγά σιγά μέχρι να αποκτήσω μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Πασπαλίζω με λίγο αλεύρι αν η ζύμη κολλάει στα χέρια. Ζυγίζω τη ζύμη και τη χωρίζω σε τρία ίσα μέρη. Πασπαλίζω τα κομμάτια ζύμης με αλεύρι και τα σκεπάζω για να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μία ώρα.
Ζυγίζω επίσης την ξυνομυζήθρα, τη χωρίζω σε τρία ίσα μέρη, στα οποία δίνω στρογγυλό σχήμα. Γενικά, όσο είναι το μπαλάκι της ζύμης τόσο μεγάλο πρέπει να είναι και το μπαλάκι του τυριού
Πασπαλίζω τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγω το πρώτο κομμάτι ζύμης, στο μέγεθος ενός πιάτου του φρούτου. Βάζω στο κέντρο του φύλλου ένα κομμάτι τυριού, το κλείνω σαν πουγκάκι, το γυρίζω από την ανάποδη για να είναι η ένωση από κάτω, πασπαλίζω τον πάγκο ξανά με ελάχιστο αλεύρι και ανοίγω ελαφρά αλλά σταθερά το φύλλο μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να γίνει πολύ λεπτό σχεδόν διάφανο και να διακρίνεται σχεδόν η γέμισή του.
Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο το αντικολλητικό τηγάνι και το βάζω να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία. Σηκώνω με τα δύο χέρια το φύλλο, το απλώνω μέσα στο τηγάνι και το ψήνω για 3-4 λεπτά. Σηκώνω τη μία άκρη για να δω αν ψήθηκε, αλείφω την άψητη πλευρά με λίγο ελαιόλαδο, το αναποδογυρίζω και το ψήνω για άλλα 3 λεπτά. Αν φουσκώσει σε κάποια σημεία το φύλλο ενώ ψήνεται, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τρυπήσει το φύλλο μου και θα είναι επιτυχημένο. Ενώ ψήνεται η πρώτη πίτα ετοιμάζω τη δεύτερη και δεν ξεχνώ να πασπαλίζω με αλεύρι τον πάγκο για να μη μου κολλήσει. Βγάζω με τη βοήθεια μιας σπάτουλας την πίτα και την ακουμπώ πάνω σε λαδόχαρτο, αν και έχει απορροφήσει ελάχιστο ελαιόλαδο. Συνεχίζω με τις υπόλοιπες.
Σερβίρω με το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι.