ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΦΟΥΡΝΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ, ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΑΙ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ. BAKED EGGPLANTS WITH BECHAMEL SAUCE AND TURMERIC.

Φαγητό φούρνου για να μαζευτεί η οικογένεια, αλλά και μία μεγαλύτερη παρέα, γύρω από το τραπέζι.
Ας δούμε τι λέει η Χρύσα Παραδείση για τον ρόλο της οικοδέσποινας στο τραπέζι. (τρελαίνομαι για αυτά τα παλιά κείμενα που έχουν το άρωμα του ’70).
Η ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΙΝΑ:
Γενικά η οικοδέσποινα, που της ανήκει η ευθύνη για την επιτυχία του γεύματος έχει πολλές υποχρεώσεις:
Αυτή δίνει το σύνθημα της ενάρξεως του φαγητού αρχίζοντας πρώτη.
Πρέπει να είναι ευγενική, να καλλιεργεί τη συζήτηση, απευθύνοντας το λόγο σε όλους, να είναι προσεκτική, παρακολουθώντας τους άλλους, ενώ τρώγει μάλλον αργά, ώστε να τελειώσει τελευταία. Όσοι τελειώνουν πρωτύτερα πρέπει να τους ρωτά μήπως θέλουν άλλο.΄
Εξ άλλου οι καλεσμένοι στο τραπέζι είναι απαραίτητο να δουν πρώτα την οικοδέσποινα να καθίσει και τότε μόνο να καθίσουν.  
Μόλις η οικοδέσποινα διαπιστώσει ότι οι καλεσμένοι τελείωσαν, σηκώνεται πρώτη από το τραπέζι και δίνει το σύνθημα της επιστροφής στο σαλόνι, όπου σερβίρεται καφές και λικέρ. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει σαλόνι, παρά μόνο τραπεζαρία, τότε σηκώνεται το τραπέζι, στρώνεται το κάλυμμα του (άλλο τραπεζομάντηλο προφανώς) και εκεί οι καλεσμένοι παίρνουν τον καφέ τους.
Χρύσα Παραδείση, 1975 «Νέα Μαγειρική, Ζαχαροπλαστική»
Ναι επικροτώ τις συμβουλές της κας Παραδείση για τη συμπεριφορά της οικοδέσποινας ή του οικοδεσπότη που καλεί για φαγητό μία παρέα. Η ευγένεια δεν ακολουθεί τη μόδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι το στρώσιμο του τραπεζιού που μπορεί να είναι πιο απλό με σουπλά. Ευτυχώς!
Και πάμε στη συνταγή:
Τα μπαχαρικά της Ανατολής και οι τεχνικές μαγειρέματος της Δύσης παντρεύουν σε αυτό το πιάτο τις μελιτζάνες με την άσπρη κρέμα με ελαιόλαδο, σαν μπεσαμέλ ή για την ακρίβεια κρέμα μορνέ, επειδή περιέχει και κεφαλοτύρι. Η κρέμα μπεσαμέλ δεν έχει τυρί.
Από τα πιο αγαπημένα μου μπαχαρικά ο κουρκουμάς δίνει ένα ωραίο χρώμα και ένα πολύ απαλό άρωμα και ναι μπαίνει και σε λαχανικά.




για 4-5 μερίδες

1 κιλό γλυκές μελιτζάνες χωρίς σπόρια, ευτυχώς η Έλλη με τον Μενέλαο στην Καλλικράτεια, έχουν πάντα στα τελάρα τους, πρώτης γραμμής λαχανικά.
1 ξερό κρεμμύδι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κουρκουμά
λίγα κλαδάκια θυμαριού
αλάτι
πιπέρι
για την κρέμα
3 κουταλιές ελαιόλαδο
4 κουταλιές αλεύρι
500ml γάλα
1 αβγό
αλάτι
πιπέρι
επιπλέον
100γρ ωραίο πικάντικο ελληνικό κεφαλοτύρι

Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε μικρές φέτες πάχους ενός εκατοστού. Καθαρίζω, πλένω και ψιλοκόβω το κρεμμύδι. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο προσθέτω τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι, τον κουρκουμά, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά για 5-6΄ έχοντας την εστία σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτω ½ φλιτζάνι νερό και μαγειρεύω τις μελιτζάνες για 10΄ δοκιμάζοντας με ένα πιρούνι αν έχουν μαλακώσει όπως πρέπει. Κλείνω τη θερμοκρασία και ετοιμάζω την κρέμα.
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, προσθέτω το αλεύρι και στη συνέχεια το γάλα, το οποίο φροντίζω να είναι χλιαρό. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να φαίνεται ο πάτος της κατσαρόλας όταν ακουμπώ την κουτάλα πάνω του. Προσθέτω το αβγό, το μισό κεφαλοτύρι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύω καλά.
Απλώνω τις μελιτζάνες μέσα στο ταψί, τις στρώνω καλά τις πασπαλίζω με λίγο κεφαλοτύρι και τις καλύπτω με την κρέμα. Πασπαλίζω με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 25΄ή έως ότου ροδίσει καλά η κρέμα.