ΛΑΔΕΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΜΩΛΟ. LADENIA, TRADITIONAL ONION PIE FROM THE ISLAND OF KIMOLOS.




Λαδένια ή λαδωτή ή λαδόπιτα.
Αν με ρωτήσετε τι αγαπώ από το ελληνικό καλοκαίρι, είναι τα πέτρινα, γυμνά πλημμυρισμένα από ουρανό, αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
Ένα από τα νησιά που έχω σημειώσει και θέλω πολύ να επισκεφτώ είναι η μόλις 36 τετραγωνικών χιλιομέτρων έκτασης, Κίμωλος στις ωραίες Κυκλάδες. Δύο φορές αποφάσισα να πάω. Μία φορά από τη Μήλο, αλλά σηκώθηκε ένα ξαφνικό μπουρίνι και το πλοίο δεν έφυγε και μία από τη Σίφνο, αλλά ο δαίμων της καθυστέρησης χτύπησε και το καράβι ήρθε σε ώρα εντελώς ακατάλληλη για το δικό μας πρόγραμμα και έτσι χάσαμε και αυτή την ευκαιρία. Την περίφημη λαδένια δοκιμάσαμε και στη Μήλο και στη Σίφνο. Και οι δύο εκδοχές ήταν κοντά στο παραδοσιακό πρότυπο της συνταγής: αφράτο ζυμάρι, γλυκά κρεμμύδια, ώριμη ντομάτα, καλό ελαιόλαδο και καλό ψήσιμο στο φούρνο. Δεν έχει μπαχαρικά, δεν έχει άλλα λαχανικά, το ελαιόλαδο είναι όσο πρέπει, (έχω δει απίστευτες ποσότητες σε αντίστοιχες συνταγές), το κρεμμύδι δίνει το άρωμα και τη γεύση και η ντομάτα την επίγευση.

για 8 κομμάτια της ελληνικής εκδοχής πίτσας για μεσημεριανά και βραδινά γεύματα.
400γρ αλεύρι
250γρ νερό
80γρ ελαιόλαδο
2κουταλάκια ξηρή μαγιά
αλάτι
επίσης
2 μικρά κόκκινα κρεμμύδια. Μικρά για να κόβονται σε μικρές όμορφες φετούλες και κόκκινα γιατί έχουν πιο έντονη γεύση και άρωμα
1 μεγάλη σφιχτή αλλά ώριμη ντομάτα
20γρ ελαιόλαδο για τα λαχανικά
10 γρ ελαιόλαδο για το άλειμμα του 30 νο ταψιού
ακόμη 10 γρ για το ράντισμα
Κοσκινίζω το αλεύρι. Κάνω λακκούβα στη μέση και βάζω τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτω λίγο νερό ανακατεύω στο κέντρο και σε μία άλλη άκρη βάζω το αλάτι. Ανακατεύω μέσα και το υπόλοιπο νερό και προς το τέλος το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύω καλά τη ζύμη με το κουτάλι γιατί κολλάει ελαφρά και προσθέτω και το ελαιόλαδο που άφησα. Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο
Αλείφω το ταψί με το ελαιόλαδο και απλώνω επάνω του τη ζύμη. Κόβω τα κρεμμύδια και τη ντομάτα σε λεπτές φετούλες, προσθέτω αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και τα ανακατεύω καλά. Απλώνω τα κρεμμύδια και τις ντομάτες πάνω από τη ζύμη, κρατώντας τους χυμούς της ντομάτας για να ψηθεί σωστά η λαδένια. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και ψήνω για 50΄ να ψηθούν καλά τα λαχανικά και η ζύμη.