ΛΑΛΑΓΓΙΤΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ. LALAGGITES, FOR A GREEK BREAKFAST.

Λαλαγγίτες όπως τις έλεγαν στο σπίτι μας, αλαγγίτες όπως τις έλεγαν στην Πυλαία, λαγγίτες στη Θράκη,τραβηχτές στην Πελοπόννησο, όπως και να τις πείς είναι εύκολες, με σίγουρη επιτυχία και με την ελαφριά επιλογή του ψησίματος στο φούρνο. Όποιος θέλει μπορεί να τα τηγανίσει, η υγιεινή διατροφή είναι επιλογή και όχι καταπίεση. H γνήσια συνταγή δεν απαιτεί αβγά ή γάλα. Εκτός από αλεύρι και μαγιά, έχει μόνο νεράκι και καλό ελαιόλαδο. Παραδοσιακά συνηθίζανε να τα ζυμώνουμε όταν φουρνίζανε τα ψωμιά και κρατούσανε λίγο από το φουσκωμένο ζυμάρι προς χαρά μικρών και μεγάλων.
Αυτόν τον Αύγουστο θα τον αφιερώσω στα ζυμώματα της ελληνικής παράδοσης, θα έρθει η λαδένια, τα λαλάγγια, οι λουκουμάδες, η μηλίνα και αν βολέψει ο καιρός και δεν έχει υγρασία θα απλώσουμε και τραχανά.
Οκτώ αφράτες λαλαγγίτες για το Κυριακάτικο πρωινό, σερβιρισμένα με κατσικίσιο τυρί αλλά και με μέλι και καρύδια για τους αμετανόητους γλυκατζήδες.
Για τους νηστεύοντες, μπορούν να συνοδευτούν με ωραίες μεγάλες Χαλκιδικιώτικες (ή ότι θέλετε) ελιές και ώριμη μοσχοβολιστή ντομάτα.



Για 8 κομμάτια
300γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ νερό
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι

Για το σερβίρισμα:
Κατσικίσιο τυρί ή φέτα

Θυμαρίσιο μέλι και καρύδια

Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύω, μέσα στο κέντρο της λεκάνης. Προσθέτω στη συνέχεια το αλάτι στην άλλη άκρη του άλευρου που δεν έχει ενσωματωθεί με το μίγμα του κέντρου της λεκάνης, για να αποφύγω την επαφή του αλατιού και της μαγιάς. Ζυμώνω για λίγα λεπτά και προσθέτω στη συνέχεια μία κουταλιά ελαιόλαδο και ζυμώνω δυνατά. Λαδώνω τα χέρια μου αν κολλάει η ζύμη και αποφεύγω να πασπαλίσω με αλεύρι, για να μη σφίξει πολύ. Σχηματίζω σε μπάλα τη ζύμη, την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζω με μία μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει. Καλοκαίρι, είναι ζέστη έχει, ότι πρέπει για ζυμώματα μαγιάς.
Ξεσκεπάζω τη ζύμη αφού βεβαιωθώ ότι έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, ζυμώνω ξανά με λίγο ελαιόλαδο, τη ζυγίζω και τη χωρίζω σε οκτώ μπαλίτσες. Κόβω ένα κομμάτι λαδόχαρτου και προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο πάνω κάτω αντιστάσεις, όχι αέρα.
Παίρνω μία μία τις μπαλίτσες βουτώ τα δάχτυλά μου στο ελαιόλαδο, τις ανοίγω σε μακρόστενο περίπου οβάλ σχήμα και τις ακουμπώ επάνω στο λαδόχαρτο και μέσα στο ταψί. Αλείφω ξανά με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις γυρίζω από την ανάποδη και αλείφω ξανά.
Ψήνω για 15΄και τις βγάζω αμέσως για να μείνουν αφράτες και να μη στεγνώσουν. Εσείς ελέγξτε τα να ξεκολλάνε από το λαδόχαρτο και να έχουν σταθεροποιηθεί. Σίγουρα δεν παίρνουν και πολύ ρόδινο χρώμα όπως τα τηγανητά αλλά είπαμε: όλα είναι επιλογές!

Κόβω τα μισά με το μαχαίρι κατά μήκος και τα γεμίζω με κατσικίσιο τυρί.
Τα υπόλοιπα τα ραντίζω με το μέλι και τα πασπαλίζω με τα ωραία καρύδια της συναδέλφισας  μου Λένας.





Lalalala what ?? oh oh Lalaggites!! perfekt for breakfast? Bake 20 pieces for me and 20 for my sweetheat please!