ΠΙΡΟΣΚΙ ΠΑΤΑΤΑ. PIROSKI, LITTLE POTATOE PIES.







Και συνεχίζω με τα ζυμώματα Αυγούστου με τα αγαπημένα πιροσκί πατάτας που έξοχα τα ζύμωνε και απλόχερα μας τα κερνούσε η αγαπημένη μας φίλη Λουίζα που ζει μια χαρά στη Γερμανία:
Από τις καταχωρημένες παραδοσιακές συνταγές της Θεσσαλονίκης, νηστίσιμα, αρωματισμένα με δίκταμο και αναγκαστικά τηγανιτά για να μείνουμε μέσα στα πλαίσια της παράδοσης, η οποία μεταδόθηκε από τους Πόντιους πρόσφυγες και έμειναν από τα πιο αγαπητά πιτάκια μέχρι και σήμερα.
Εσείς μπορείτε να προσθέσετε και κασέρι στη γέμιση, όπως μπορείτε να δείτε στα ζυμώματά μου του βιβλίου «Διατροφή και Γεύση».

για 10 πιροσκί


250γρ αλεύρι
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
½ κουταλάκι ζάχαρη
150γρ νερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι αλάτι
για τη γέμιση
2 μικρές πατάτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
λίγα φυλλαράκια μαϊντανού
1 κουταλιά ανθάκια δίκταμου
1 κουταλιά ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι

70γρ ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Κοσκινίζω το αλεύρι, κάνω μία λακκούβα στη μέση, προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το μισό νερό και ανακατεύω λιγάκι, ίσα να διαλυθεί η μαγιά. Σκεπάζω με αλεύρι τη λακκουβίτσα και προσθέτω το υπόλοιπο νερό και στην άκρη του μπολ το αλάτι. Ζυμώνω απαλά μέχρι να διαμορφωθεί μία ζύμη ελαστική και εύπλαστη. Σκεπάζω τη ζύμη με καθαρή πετσέτα και την αφήνω για 1 ώρα για να φουσκώσει.
Ετοιμάζω τη γέμιση:
Καθαρίζω τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα πλένω, τα κόβω και τα βάζω να βράσουν μαζί με τα ανθάκια του δίκταμου για 20΄έως ότου μαλακώσουν αρκετά. Στραγγίζω τις πατάτες μαζί με το κρεμμύδι, τις πολτοποιώ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και προσθέτω το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πλένω, ψιλοκόβω το μαϊντανό και το προσθέτω και αυτό.
Χωρίζω το ζυμάρι με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 10 ίσα κομμάτια περίπου 40γρ το καθένα.
Πιέζω το κάθε κομμάτι με το χέρι μου και το ανοίγω σε οβάλ σχήμα. Βάζω στη μέση κατά μήκος από μία κουταλιά γέμισης και το κλείνω σχηματίζοντας ένα μικρό κύλινδρο με την ένωση του προς τα κάτω.
Αφήνω τα πιτάκια για 10΄να ηρεμήσουν και ετοιμάζω το τηγάνι. Το τηγάνι πρέπει να είναι μικρό, η θερμοκρασία μέτρια και τα πιροσκί να τηγανιστούν σε δύο δόσεις ώσπου να ροδίσουν καλά. Μόλις τα τηγανίσω τα ακουμπάω σε χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το λάδι του τηγανίσματος.
Αναλογικά το ελαιόλαδο ανά πιροσκί είναι ελάχιστο, Η ζύμη και η γέμιση έχουν 2 κουταλιές μόνο και όσον αφορά το ελαιόλαδο του τηγανίσματος σχεδόν το μισό μένει στο τηγάνι. Οπότε έχω λιγότερες τύψεις.