ΛΑΛΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΟΙΦΗ ΤΥΡΙΟΥ ΜΕ ΣΟΥΜΑΚΙ.LALANGHIA (STRIPS OF DOUGH FRIED IN EXTRA VIRGIN OLIVE OIL) AND CHEESE SAUCE WITH SUMAC.

Λαλάγγια, πιροσκί, αλαλαγγίτες μπορούν να πουλήσουν τρελά σε επίμαχα σημεία πώλησης
Σε πάγκο στη λαϊκή?
Σε πάγκο στη Διεθνή Έκθεση?
Η στις παραλίες και να εκτοπίσουν τους λουκουματζήδες?
Αλήθεια δεν είναι πολύ περίεργοι αυτοί οι τύποι πουλάνε τους λουκουμάδες στις παραλίες?  Τώρα υπάρχει και επέλαση των ντόνατς. με άγνωστης προέλευσης γλάσο και γέμιση. Περνάνε από μπροστά σου και η μυρωδιά από το κακό τηγάνισμα κολλάει πάνω σου σαν ελαιώδες αντιηλιακό. Δε θυμάμαι να έχω αγοράσει ποτέ μου και σίγουρα δε θα αγοράσω και στο μέλλον.
Και όμως έχουμε τόσο ωραία ζυμωτά καλούδια που θα μπορούσαν να κάνουν θραύση ιδίως στις παραλίες. Τι μας εμποδίζει?
Τα λαλάγγια, παραδοσιακές τηγανίτες, με τη μορφή περίεργων κορδονιών έχουν καταγωγή από την Λακωνία με την πλούσια ιστορία, και το ωραίο ανάγλυφο του εδάφους. Καθαρά αγροτική περιοχή η Λακωνία με τους εξαιρετικά γενναίους πολεμιστές οι οποίοι χρειαζόντουσαν καθημερινά, την ενέργεια που τους παρείχαν τα νόστιμα αρτοσκευάσματα.
Σήμερα τα βρίσκει κανείς σε όλους τους φούρνους της Σπάρτης αλλά και της Καλαμάτας, φρεσκοζυμωμένα και σε πιο ξηρή μορφή σαν κριτσίνια στο παραδοσιακό σχήμα του κλειστού πέταλου ή σε μικρές μπουκίτσες.
Επιστροφή λοιπόν στην ιδιαίτερα ζεστή πόλη και αναπολώ τα ζυμώματα του Αυγούστου.
Κάνοντας μία υποχώρηση τηγανίζω τα νόστιμα λαλάγγια και τα συνδυάζω με πικάντικη κρέμα φέτας και μπόλικο ξινούτσικο σουμάκι.





για 15 κομμάτια

250γρ αλεύρι
120γρ περίπου νερό
2 κουταλιές ελαιόλαδο
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ξηρή μαγιά
για την πικάντικη αλοιφή φέτας
120γρ φέτα
3 κουταλιές κρέμα γάλακτος η 4 κουταλιές γάλα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ κουταλάκι σουμάκι

Η εκτέλεση είναι ακριβώς ίδια με των λαλαγγίτων.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και τα ανακατεύω, μέσα στο κέντρο της λεκάνης. Προσθέτω στη συνέχεια το αλάτι στην άλλη άκρη του άλευρου που δεν έχει ενσωματωθεί με το μίγμα του κέντρου της λεκάνης, για να αποφύγω την επαφή του αλατιού και της μαγιάς. Ζυμώνω για λίγα λεπτά και προσθέτω στη συνέχεια μία κουταλιά ελαιόλαδο και ζυμώνω δυνατά. Λαδώνω τα χέρια μου αν κολλάει η ζύμη και αποφεύγω να πασπαλίσω με αλεύρι, για να μη σφίξει πολύ. Σχηματίζω σε μπάλα τη ζύμη, την αλείφω με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζω με μία μεμβράνη και πετσέτα και την αφήνω να φουσκώσει. Καλοκαίρι, είναι ζέστη έχει, ότι πρέπει για ζυμώματα μαγιάς.
Ξεσκεπάζω τη ζύμη αφού βεβαιωθώ ότι έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, ζυμώνω ξανά με λίγο ελαιόλαδο, τη ζυγίζω και τη χωρίζω σε 15 μπαλίτσες. Σχηματίζω μικρά κορδόνια και τα διπλώνω στη μέση. Βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και τα τηγανίζω σε δύο δόσεις μέχρι να ροδίσουν καλά.
Για την αλοιφή ανακατεύω όλα τα υλικά μέσα στον πολυκόφτη.
Σερβίρω τα λαλάγγια μου με την αλοιφή.