ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΝΕΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΣΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΡΑΣΙΩΝ. ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. A SURVIVAL GUIDE FOR A WINE FAIR VISITORS. ELEVEN HELPFUL PRACTICAL ADVICES



Μία παλαιότερη μου δημοσίευση, ελαφρά βελτιωμένη και πάντα επίκαιρη.
Το εμφιαλωμένο κρασί αποκτάει κάθε μέρα όλο και καινούριους φίλους. Το ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί αποκτάει κάθε μέρα φανατικούς φίλους. Οι εκθέσεις κρασιών είναι μία πολύτιμη εμπειρία για όλους αυτούς τους φίλους που τους προσφέρεται η δυνατότητα να γνωρίσουν άπειρα κρασιά.
Πως μπορεί να εκμεταλλευτεί κανείς αυτή την πληθώρα των κρασιών που με ένα ελάχιστο αντίτιμο μπορεί να δοκιμάσει και να έχει και τη συμβουλή του ειδικού που είναι πάνω από όλους ο οινοπαραγωγός?
Επειδή πάνω από 15 χρόνια πηγαίνω σε τέτοιες εκθέσεις πιστεύω ότι θα φανούν πολύ χρήσιμες οι παρακάτω 11 (κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη) συμβουλές.
1.προετοιμαστείτε
Κάντε μία μικρή έρευνα, πριν αρχίσετε τις βόλτες στις εκθέσεις, για τις ποικιλίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, αγοράστε ένα βιβλίο. Καλό είναι να είναι μικρό και απλό, για να χωράει στη τσάντα. Το ξέρω ότι υπάρχει το GOOGLE, αλλά είπαμε το βιβλίο είναι άλλη ιστορία πιο προσωπική. Και επιτέλους μπορεί να μην έχετε και καλό σήμα.
2. έχετε στόχο
Αφού εξοικειωθήκατε όσο γίνεται θεωρητικά αρχίζει το πρακτικό κομμάτι:
Κλασσικά η αρχή γίνεται από τα λευκά κρασιά
Δοκιμάζουμε ένα φρέσκο εμφιαλωμένο κρασί μίας λευκής ποικιλίας πχ μαλαγουζιά και στη συνέχεια την παλαιωμένη. Αυτό το κάνετε σε όλους τους παραγωγούς.
επόμενος κύκλος είναι τα ροζέ κρασιά της ίδιας ποικιλίας
και τελευταίος κύκλος τα κόκκινα της ίδιας πάντα ποικιλίας.
Επίσης υπάρχουν τα αφρώδη κρασιά, τα γλυκά κρασιά και τα αποστάγματα.Μην αγχώνεστε.  Δε χρειάζεται να τα δοκιμάζετε όλα! Μπορείτε να τα μοιραστείτε με την παρέα σας. Ένας τα λευκά και άλλος τα ροζέ
Αν είστε λίγο προχωρημένος κάντε για παράδειγμα μόνο τον κύκλο των ροζέ κρασιών που κερδίζουν συνεχώς έδαφος με την εξαιρετική ποιότητα τους.
3. μην ντρέπεστε το πτυελοδοχείο
Σε κάθε εκθετήριο υπάρχει και το κομψό (μαύρο συνήθως )βάζο που παίζει το ρόλο του πτυελοδοχείου και που δεν πρέπει να το αγνοεί κανείς αν θέλει να κάνει σωστά τον γύρο της γνωριμίας με τα κρασιά και να φύγει νηφάλιος!
4. ξεπλένετε ποτήρι αλλά και στόμα.
Ξεπλένετε τακτικά το ποτήρι σας, χρησιμοποιώντας νερό από τα μπουκάλια νερού που οι οινοπαραγωγοί φροντίζουν να έχουν στον πάγκο για αυτό τον λόγο. Πότε – πότε πάρτε και μία γερή γουλιά και ξεφορτωθείτε την κομψά στο γνωστό μαύρο βάζο.
5.έχετε μαζί σας χαρτομάντηλα χωρίς άρωμα. Επίσης μη φοράτε δυνατό άρωμα, πως να μυρίσει ο άλλος δίπλα σας το κρασί του.
6. έχετε μαζί μία πάνινη σακούλα
Μία πάνινη σακούλα με μακριά χερούλια, διπλωμένη στην τσέπη θα χωρέσει όλα εκείνα τα ωραία έντυπα που υπάρχουν στα εκθετήρια και μπορείς να την έχεις στον ώμο σου χωρίς να απασχολεί τα χέρια σου.
7. κρατάτε σημειώσεις
Πάνω από 8-10 κρασιά δεν μπορεί να συγκρατήσει η οινική μνήμη ενός νεομυημένου στον κόσμο των κρασιών. Για αυτό ένα μικρό σημειωματάριο είναι χρήσιμο για κάποιες συνοπτικές περιγραφές και συγκρίσεις σε μελλοντική δοκιμή κάποιων από τα κρασιά. Το μολύβι γράφει σε οποιαδήποτε κλίση.
8. φάτε κάτι
Τι κάνεις όμως που σε θερίζει η πείνα μετά από μερικά ποτηράκια. Γιατί κάποια τα κατεβάζεις άθελά σου παρόλο την ύπαρξη του μαύρου βάζου.
Συνήθως σε αυτές τις εκδηλώσεις υπάρχουν κάποιες εταιρίες εδεσμάτων που προσφέρουν στον κόσμο δείγματα και μεριδούλες από τα προϊόντα τους. Ο συνωστισμός όμως είναι μεγάλος και οι πιατέλες αδειάζουν γρήγορα.
Μπορείς να φέρεις κάτι μαζί σου.
Μικρά κριτσίνια χωρίς έντονη γεύση, φιστίκια ανάλατα είναι κάποιες λύσεις. Οτιδήποτε διαλέξει κανείς να πάρει μαζί του για να μην είναι άδειο το στομάχι καλό είναι αρκεί να μην έχει έντονη γεύση. Γενικά ανάλατα τρόφιμα, για να είναι καθαροί οι γευστικοί κάλυκες και να μη διψάτε.
9. αγοράστε νερό.
Αγοράστε ένα μικρό μπουκάλι νερό πριν μπείτε στην έκθεση
10. προσέξτε τη φυσική σας κατάσταση
Συνήθως είναι απογευματινές – βραδινές ώρες αυτές οι εκθέσεις. Σίγουρα πρέπει να έχετε γευματίσει το μεσημέρι και να έχετε πιεί ένα καφέ αρκετή ώρα πριν.
Αν παρουσιαστεί πονοκέφαλος ένα ελαφρύ παυσίπονο θα βοηθήσει. Έχετε το μαζί σας.
11. βγάλτε συμπεράσματα
Στο τέλος της βραδιάς επιλέξτε τα καλύτερα κρασιά κατά τη γνώμη σας και τη γεύση σας, συζητείστε το με την παρέα σας ρωτήστε τους ποιο τους άρεσε και σημειώστε τα. Σίγουρα θα ανατρέξετε σε αυτές τις σημειώσεις όταν θα στέκεστε με απορία μπροστά στα ράφια της κάβας ή του σούπερ μάρκετ με τα άπειρα κομψά μπουκάλια των κρασιών.

ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!!