ΣΧΙΖΑΚΙΑ. SXIZAKIA, SLICES OF BREAD WITH TOMATO PASTE, CAPPERS, OLIVES AND SEA FENNEL.


Επιστροφή στην πόλη από τις θαλασσινές μας μικρές αποδράσεις. Μοιραστήκαμε κάποιες selfie, βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες με ηλιοβασιλέματα, ίσως βάλαμε μέσα στην τσάντα με τα αντιηλιακά, κάποια ολοστρόγγυλα μικρά βοτσαλάκια, κάποια περίεργα κοχυλάκια, και αγοράσαμε και κάποιο χαριτωμένο αναμνηστικό για δωράκι που ίσως τελικά να το κρατήσουμε για το σπίτι.
Αλλά εδώ ο λόγος είναι για το φαγητό. ενημερωθήκαμε για τα καλύτερα εστιατόρια, γευτήκαμε τα τοπικά προϊόντα, τα θαυμάσαμε, ήπιαμε τα ντόπια κρασιά, δείξαμε ενδιαφέρον για τις τοπικές συνταγές, στείλαμε φωτογραφίες μέσω viber, messenger, hangouts, τα αναρτήσαμε και ίσως τα σχολιάσαμε στα μέσα στα οποία δικτυωνόμαστε. Φέραμε μαζί μας βαζάκια με διάφορα καλούδια, παξιμαδάκια, αμυγδαλωτά, μοσχοβολιστά τυριά, κρασιά. Μοιραστήκαμε τις αναμνήσεις των γευσιγνώσεων με τους δικούς μας στο σπίτι στη δουλειά με τις μαμάδες των παιδιών στο σχολείο και ?
Σε τι επηρεαστήκαμε? Θα ζυμώσουμε μία λαδένια? Θα μαγειρέψουμε ένα μπορδέτο? Θα βράσουμε μία γνήσια φάβα Σαντορίνης με ωραία καραμελωμένα κρεμμύδια? Θα μειώσουμε τα εύκολα πιάτα με κρέας και να αυξήσουμε τα λαχανικά? Θα καλέσουμε κόσμο στο σπίτι για να τα φάμε παρέα?
Εδώ θέλω να καταλήξω: για μία μπύρα στο σπίτι ή για ένα τσίπουρο θα σας προτείνω ένα πανεύκολο νόστιμο, ελληνικό και με ιστορία ορεκτικό.
Σχιζάκια:
Από τη Μήλο θα εμπνευστώ και πάλι αλλά και από την πρόταση του προγράμματος «ελληνικού πρωινού» για παραδοσιακά εδέσματα.
Παλιά στη Μήλο αφού ετοιμάζανε τον πελτέ τους τον συντηρούσαν σε πήλινα δοχεία, τα απογεμίζανε με ελαιόλαδο και τα κρατούσανε για το χειμώνα. Από αυτό τον πολτό αλείφανε με γενναίες κουταλιές μεγάλες φέτες ψωμί και τις τρώγανε για πρωινό αλλά και για απογευματινό. Για τα παιδιά κόβανε μικρότερες φέτες που τις λέγανε σχιζάκια.
Η πρόταση για τα σχιζάκια είναι απλή

Λίγη κάππαρη, ελιές, ελαιόλαδο και πελτές και έτοιμο το σχιζάκι. 




για πέντε φετούλες:
1 κουταλιά πελτέ ή μπελτέ όπως το λένε στη Μήλο
1 κουταλιά κάππαρη
1 κουταλιά ψιλοκομμένες ελιές
λίγα φρέσκα φυλλαράκια κρίταμου, αν δεν έχετε γλαστρούλα βάλτε τουρσί, υπάρχει παντού πια, απλά πριν το χρησιμοποιήσετε καλό είναι να το ξεπλύνετε
μία γενναία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
φέτες από μαύρη μπαγκέτα
Αυτή ποσότητα γεμίζει ίσως και παραπάνω από πέντε φετούλες και είναι πολύ χορταστικές.
Απλά ανακατεύω τα υλικά και τα μοιράζω πάνω στις φετούλες
Για ρακή, για ούζο και φυσικά και για μπύρα.