ΚΕΙΚ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΥΖΗΘΡΑΣ. CARROT CAKE WITH MIZITHRA FROSTING



Κάποιες δεκαετίες πριν, τα κέικ που έψηνε η ελληνική αστική κουζίνα, μετριόντουσαν στα δάχτυλα. Κέικ μήλου, κέικ μαρμπρέ, κέικ πορτοκαλιού, κέικ καρότου, το γιορτινό κέικ της βασιλόπιτας, ανάποδο κέικ με φρούτα. Κάποιες καλονοικοκυρές κάνανε και καμμιά τούρτα σύμφωνα με τα ελάχιστα λιτά βιβλία της εποχής και φυσικά σύμφωνα με τα προσφερόμενα υλικά της αγοράς.
Μετά μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας το μπράουνι, το τσιζκεικ, η σοκολατόπιτα, τα εντυπωσιακά μάφινς και τα παλιά κλασσικά μπήκαν για λίγο στο ντουλάπι της ναφθαλίνης.
Με αυτά τα ωραία υλικά όμως που είναι όλα τόσο ευεργετικά:, τα καρότα, το ελαιόλαδο, οι σταφίδες, τα καρύδια μαζί με την μοντέρνα νότα της κρέμας, το κέικ καρότου είναι σήμερα, στην πρώτη δεκάδα των δημοφιλέστερων κέικ.
Το κέικ μου δεν είναι ακριβώς αυτό που περιγράφεται στην λαδωμένη και λερωμένη από τις πιτσιλιές του μίξερ σελίδα του παλιού συνταγολογίου μου .Δεν έχει πολλά μπαχαρικά, μόνο βανίλια και λίγο ξύσμα λεμόνι, είναι υγρό και βασίζεται στο ελαιόλαδο. Καλό είναι να επενδύσετε και σε δύο αντικολλητικά ταψάκια τα οποία θα χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια εκατομμύρια φορές. Και μη διστάσετε καθόλου με την μυζήθρα, ταιριάζει τέλεια με το φρέσκο βούτυρο και το λεμόνι. Φυσικά μπορείτε να παραλείψετε την κρέμα και να γυρίσετε στη δεκαετία του ΄70.







για το κέικ
400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300γρ καστανή ζάχαρη
300ml ελαιόλαδο
380γρ τριμμένα φρέσκα βιολογικά καρότα
4 μεγάλα αβγά
70γρ ψιλοκομμένες σταφίδες
130γρ ψιλοκομμένα καρύδια
ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
χυμός μισού λεμονιού
μία βανιλίνη
2 κουταλιές μπέκιν
1 κουταλάκι κοφτό σόδα
μία τσιμπιά αλάτι
κρέμα τυριού
240γρ άχνη
200 μυζήθρα
200 βούτυρο αγελάδος (ελληνικό)
1 βανιλίνη
1 κουταλάκι κορν φλάορ (βοηθάει στη σταθερότητα της υφής)
χυμός μισού λεμονιού
ξύσμα μισού λεμονιού
3 κουταλιές νερό

Ανακατεύω με το μίξερ τη ζάχαρη με το ελαιόλαδο το ξύσμα και τα αβγά και στη συνέχεια προσθέτω το αλεύρι, το μπέκιν, τη βανίλια, το αλάτι και τη σόδα που την έχω διαλύσει στο χυμό λεμονιού. Προσθέτω τα καρότα, τα καρύδια, τις σταφίδες και ανακατεύω απαλά με μία ξύλινη κουτάλα.
Βουτυρώνω καλά δύο αντικολλητικά ταψάκια μεγέθους 22 εκατοστών, βάζω στον πάτο τους λαδόχαρτο και μοιράζω το χυλό με τη βοήθεια της ζυγαριάς.
Ψήνω στους 180ο για 45΄. Βγάζω τα κεκάκια από τις φόρμες και ετοιμάζω την κρέμα
Ανακατεύω με το μίξερ το βούτυρο με το ξύσμα, το κορνφλάορ και την άχνη και στη συνέχεια τη μυζήθρα το χυμό και το νεράκι.
Βάζω το 1/3 της κρέμας ανάμεσα από τα δύο κεκάκια και το υπόλοιπο από πάνω.
Στολίζω με τα καραμελωμένα μπαστουνάκια καρότου.
Πως γίνονται τα καρότα:
Κόβω ένα καρότο σε μπαστουνάκια και το βράζω για 5 λεπτά, με λίγο μέλι, τσάι του βουνού και νερό.
Τα στραγγίζω και τα βάζω να ψηθούν πάνω σε λαδόχαρτο με λίγο επιπλέον μέλι (περίπου 1 κουταλάκι) για 20΄.
Τα αφήνω να κρυώσουν και στολίζω το γλυκό.

 Εσείς αν θέλετε μπορείτε να το στολίσετε με καρύδια και σταφίδες.