ΦΛΑΟΥΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΥΠΡΟ. FLAOUNES, TRADITIONAL VERY AROMATIC BREADS WITH HALOUMI CHEESE AND RAISINS. FROM CYPRUS





Μπαίνουμε σιγά σιγά στο πνεύμα του κρύου φθινοπώρου και χρειαζόμαστε εκτός από τη θέρμανση και πολλά θερμά και μυρωδάτα μπαχαρικά για να ζεσταθούμε και να νιώσουμε πιο όμορφα.
Οι φλαούνες από τη γλυκιά και ζεστή Κύπρο, με το ωραίο όνομα, την μακριά ιστορία πίσω τους, τα μπαχαρικά, μαχλέπι, μαστίχα και δυόσμο είναι τόσο μοσχοβολιστά και γευστικά, που ανυπομονείς να τα γευτείς.
Γιορτάζει η πόλη μας σήμερα. Της αφιερώνω τις μυρωδάτες φλαούνες μου και εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.
                               







για τη ζύμη
500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
40 ml ελαιόλαδο
1 αυγό
220γρ. χλιαρό νερό
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
μία κουταλιά κόκκους μαχλέπι
ένα κρύσταλλο μαστίχας + 2 κουταλιές ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
για το άλειμμα
1αυγό
για το πασπάλισμα
100γρ σουσάμι
για τη γέμιση
200γρ. χαλούμι
200γρ. μανούρι
100γρ πικάντικη γραβιέρα
50γρ ψιλό σιμιγδάλι
2 κουταλιές ζάχαρη
50γρ μαύρες σταφίδες
3 αυγά
1 κουταλάκι μπέκιν
¼ κουταλάκι σκόνη μαστίχας, και ½ κουταλάκι γλυκού μαχλέπι από το μίγμα της ζύμης (δες εκτέλεση)
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
1 κουταλιά ξερό δυόσμο



Για τη ζύμη:
Αλέθω στο μύλο των μπαχαρικών μου, τους κόκκους μαχλέπι, τη μαστίχα και τη ζάχαρη. Παίρνω από αυτό το μίγμα το μισό και το προσθέτω στο αλεύρι, το άλλο μισό του μίγματος θα το προσθέσω στη γέμιση.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτω τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό ανακατεύω απαλά και προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνω μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή ζύμη. Σκεπάζω με μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει.
Για τη γέμιση: αλέθω τα τυριά στον πολυκόφτη (για ευκολία) τα αδειάζω σε ένα μπολ προσθέτω όλα τα άλλα υλικά και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Σχηματίζω 8 χοντρούτσικα μπαλάκια από τη γέμιση διότι πρέπει να ξεχωρίζει και να μη σκεπάζεται από τη ζύμη.
Σκεπάζω με ένα λαδόχαρτο το μεγάλο ταψί του φούρνου και προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Χωρίζω τη ζύμη με τη βοήθεια της ζυγαριάς σε 8 κομμάτια. Με ένα μικρό πλάστη ανοίγω το κάθε κομμάτι ζύμης σε οβάλ λίγο τριγωνικό φύλλο. Παίρνω ένα ένα τα φύλλα τα βάζω μέσα στο πιάτο με το σουσάμι και βάζω στο κέντρο του φύλλου μία μπάλα γέμισης. Διπλώνω την φαρδιά πάνω πλευρά του τριγώνου, στη συνέχεια τις δύο αντικριστές και τέλος τη μικρή κάτω άκρη. Πατάω τις άκρες με ένα πιρούνι για το παραδοσιακό στολισμό της φλαούνας και την ακουμπώ απαλά στο ταψί
Αλείφω τις φλαούνες με χτυπημένο αυγό και πασπαλίζω με επιπλέον σουσάμι το σημείο της γέμισης.
Ψήνω για 35 λεπτά ή έως ότου ροδίσουν καλά.

Δύο λόγια γενικώς:
Οι φλαούνες συνηθίζονται το Πάσχα να ψήνονται στην Κύπρο, αλλά σκέφτηκα, μήπως δε τρώμε τσουρέκι όλο το χρόνο?
Το μαχλέπι έχει τόσο ωραία γεύση που αξίζει να το δοκιμάσετε σε αυτά τα ιδιαίτερα ψωμάκια. Η γέμιση τους γίνεται ένα με το φύλλο και αυτό οφείλεται στο σιμιγδάλι. Η σταφίδα μέσα στα τυριά ισορροπεί τις γεύσεις και δίνει τον εορταστικό τόνο.
Ας με συγχωρήσουν οι Κύπριοι, δεύτερη φορά τα ζυμώνω, το σχήμα διαφέρει από κομμάτι σε κομμάτι.
Επίσης να τονίσω εδώ ότι τα ψωμάκια πιτάκια είναι ατομική μερίδα για πρωϊνό ή και απογευματινό γεύμα.
Εσείς αν θέλετε μπορείτε να χωρίσετε τη γέμιση και τη ζύμη σε 10 μέρη και να τα κάνετε μικρότερα.