ΣΚΟΡΠΙΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΑΧΙ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ KAI ΛΑΧΑΝΙΚΑ. SKORPAΕNA AND LEMON RAY FISH WITH BURLGUR AND VEGETABLES.




Τα αγαπημένα μου ψάρια. Οι μικροί καφετιοί σκορπιοί μπορεί να είναι άσχημοι, αλλά έχουν σφιχτό άσπρο κρεατάκι και είναι τρομερά νόστιμοι. Καλώς να μας έρθει λοιπόν ο Νοέμβριος, παρόλο που οι αγριεμένοι κατσοκέφαλοι έχουν άλλη άποψη.

Για 2-3 άτομα
3 μικροί σκορπιοί περίπου 700γρ
1 κομμάτι σαλάχι περίπου 300γρ
1 ντομάτα
1 κολοκύθι
2 κόκκινες πιπεριές
½ λεμόνι
½ ματσάκι μαϊντανού
λίγα φυλλαράκια δυόσμου
1κλαδάκι τσάι του βουνού
1 φλιτζάνι πλιγούρι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρια



Αυτά τα ψάρια χρειάζονται πολύ προσοχή στο καθάρισμα. Με μία τομή στο πάνω μέρος της ράχης κόβονται όλα τα αγκάθια και στη συνέχεια αφαιρούντα με ευκολία από την κοιλιά τους τα εντόσθια. Ξέρω ακούγεται σαν ταινία θρίλερ. Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ πάντα να αναλάβει αυτή τη δύσκολη επιχείρηση ο ψαράς.
Και αφού έχω όλα τα ψαράκια καθαρισμένα με τα θυμωμένα μάτια τους να με καρφώνουν προχωρώ στο ζωμό .
Βάζω να βράσουν το τσάι, τα κλαδάκια από το μαϊντανό και το δυόσμο, αλάτι και 1 λίτρο νερό. Αλέθω και αρκετό πιπέρι από το μίγμα των πιπεριών μου προσθέτω τα ψάρια, μία φετούλα λεμόνι και τα βράζω για 20΄.
Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε κυβάκια το κολοκύθι και τις πιπεριές. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σιγομαγειρεύω τα λαχανικά για 5΄. Ελέγχω το πλιγούρι μήπως έχει σκουπιδάκια ή καμμιά πετρούλα, σουρώνω το ζωμό από τα ψάρια, μετράω 3 φλιτζάνια και προσθέτω το πλιγούρι και το ζωμό στο τηγάνι. Νοστιμίζω με ακόμη λίγο αλάτι και πιπέρι
και σιγοβράζω για 15΄. Αφήνω να κρυώσει το πλιγούρι, ψιλοκόβω τη ντομάτα και το μαϊντανό και τα προσθέτω στο πλιγούρι. Στύβω λίγο από το λεμόνι.
Καθαρίζω τα ψάρια από τα αγκάθια προσθέτω όλο το υπόλοιπο χυμό λεμόνι, αλάτι, πιπέρια, τον υπόλοιπο μαϊντανό, ανακατεύω καλά και τα σερβίρω με το πλιγούρι.