ΜΑΥΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ. BLACK LARGE BEANS WITH PUMPKIN, XINOMAVRO WINE AND AROMATICS.

Είναι τόσο ευχάριστο να έχω μία μικρή κολοκύθα με τις όμορφες καμπύλες της μέσα στην κουζίνα μας. Λατρεύω το χρώμα και τη γεύση της. Καθόλου δε με απασχολεί πως θα τη μαγειρέψω. Ψητή στο φούρνο, σούπα βελουτέ, κολοκυθόπιτα με μία πικάντικη γραβιέρα, τάρτα γλυκιά αλλά και αλμυρή, οι επιλογές είναι πολλές. Εσείς έχετε μαγειρέψει με κολοκύθα? Πολύ θα ήθελα να μάθω τι και πως!
Οι μαύροι εντυπωσιακοί γίγαντες σε αυτή τη συνταγή, μαγειρεύονται όπως και οι λευκοί, όμως έχω την εντύπωση, τουλάχιστον σε μένα αυτό συμβαίνει, ότι είναι πιο εύπεπτοι, ενώ είναι εξίσου γευστικοί και φυσικά χορταστικοί. Ο συνδυασμός με την κολοκύθα κάνει το πιάτο ελαφρύ, με την προϋπόθεση να μπουν και τα απαραίτητα αρωματικά, όπως το φασκόμηλο, η μαντζουράνα και ο υπέροχος κουρκουμάς. Το αγαπημένο μας ξινόμαυρο έδωσε βάθος στη γεύση και φυσικά μπήκε και στο ποτήρι μας.






Για 3-4 άτομα
1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια γίγαντες
3 φλιτζάνια καθαρισμένη κομμένη σε κομματάκια κόκκινη κολοκύθα (μία μικρή κολοκύθα περίπου 1100γρ με τη φλούδα της)
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά
1 σκελίδα σκόρδου
1 ποτήρι κόκκινο κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
λίγα φυλλαράκια φασκόμηλου
ένα κλαδάκι σατουρέγιας
1 κουταλάκι μαντζουράνα αποξηραμένη (συγχωρείστε με ξέχασα να τη βάλω στη φωτογραφία όπως επίσης και το ελαιόλαδο)
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι κουρκουμά
μίγμα 4 πιπεριών (από μύλο)
αλάτι


Φουσκώνω τα φασόλια ως εξής: Βάζω νερό στη χύτρα ταχύτητος, προσθέτω τα φασόλια, κλείνω το καπάκι, ανοίγω την εστία και μόλις αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα, κλείνω την εστία και αφήνω τα φασόλια μέσα στη χύτρα, για τουλάχιστον μία ώρα.
Πλένω και ψιλοκόβω τον μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά.
Στραγγίζω τα φασόλια, τα βάζω πάλι στη χύτρα προσθέτω νερό να τα σκεπάζει καλά καλά και προσθέτω αυτά που καθάρισα μαζί με το κρασί, τον κουρκουμά τα αρωματικά, τα πιπέρια και το μισό ελαιόλαδο. Θα βάλω αλάτι στο τέλος του μαγειρέματος για να μη σφίξουν τα φασόλια.
Βράζω τα φασόλια για 45΄, δοκιμάζω αν έχουν μαλακώσει και αν είναι σκληρά συνεχίζω για άλλα 20΄ το βράσιμο. Προσέχω να μην έχουν πολλά ζουμάκια για να χυλώσουν μέσα στο φούρνο.
Καθαρίζω την κολοκύθα, ενώ βράζουν τα φασόλια, αφαιρώ τους σπόρους και την κόβω σε μικρά κομμάτια. Ανοίγω τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200ο , βάζω τα κομμάτια της κολοκύθας σε ένα ταψί, προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνω για 20΄.
Προσθέτω τα φασόλια στο ταψί, αλατίζω καλά καλά και ψήνω για ακόμη 30΄.