ΚΑΠΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ. ΑΕGEAN CAPPER SALAD WITH SHRIMPS.

Ιστορίες για κεντήματα sequel.
Αγαπώ τόσο πολύ τα παλιά πολύχρωμα και χαρωπά κεντητά καδράκια της κουζίνας μου. Θυμάμαι ότι για μία ολόκληρη βδομάδα ξεσήκωνα με ριζόχαρτο το σχέδιο για τα σκυριανά παραδοσιακά κεντητά καραβάκια, από κάποιο παμπάλαιο αντίγραφο μουσείου και στη συνέχεια το αποτύπωσα απαλά με τη βοήθεια ενός φύλλου καρμπόν πάνω στο λεπτό λευκό λινό ύφασμα. Βελονιά, βελονιά και με εξαιρετική ακρίβεια το κέντησαν τα προσεκτικά χέρια της μητέρας μου, ακολουθώντας το σχέδιο που υπήρχε πάνω στο ύφασμα.
Τα καραβάκια είναι ένα αγαπητό παραδοσιακό σχέδιο από τα άξια χέρια κάποιας Σκυριανής κεντήτριας. Δεν ήταν όμως μόνο ο θαυμασμός και η αγάπη για τη θάλασσα αλλά και ο συμβολισμός που αποδίδανε στο συγκεκριμένο σχέδιο. Τα καράβια συμβόλιζαν την πορεία της ζωής, το ρόδι την αφθονία, τα λουλούδια τη νεότητα και υπάρχουν και άλλα πολλά. Ολόκληρες ιστορίες μπορούν να αφηγηθούν τα συμβολικά εξαιρετικά πολύπλοκα με πολύ πυκνή εναλλαγή χρωμάτων σχέδια που τα βρίσκουμε πάνω σε γιορτινά πουκάμισα, σεντόνια, μαξιλάρια και φυσικά φορέματα και ποδιές, όλα φυλαγμένα σε μουσεία και σε παραδοσιακές κατοικίες του νησιού.
Κάτω από τα καραβάκια μου και πάνω στο τραπέζι μου λοιπόν , υπάρχει μία ιδιαίτερη καππαροσαλάτα την οποία δοκίμασα πριν από πολλά χρόνια σε ένα άλλο μαγευτικό νησί, στη Χώρα της Κύθνου με τα υπέροχα στενά και τα άσπρα γαλάζια σπίτια. Απλή, εύκολη και εύγευστη.
Αυτή είναι η δεύτερη καππαροσαλάτα που γνωρίζω. Η πρώτη και πιο περίπλοκη είναι η καππαροσαλάτα από τη Σίφνο, με κρεμμύδια, δάφνη και ξύδι έδεσμα γάμου και γιορτής.
Τι δίλημμα και αυτό. Καππαροσαλάτα από τη Σίφνο ή καππαροσαλάτα από την Κύθνο?

Για 3 άτομα
3 πατάτες
3 κουταλιές κάππαρη σε άλμη
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το βράσιμο της πατάτας
1 δαφνόφυλλο
3 κόκκους μπαχάρι
2 κλαδάκια τσάι του βουνού
λίγο αλάτι
Καθαρίζω, πλένω, κόβω τις πατάτες και τις βράζω μαζί με τα μπαχαρικά και ελάχιστο αλάτι. Στραγγίζω τις βρασμένες πατάτες και κρατώ το ζωμό. Αλέθω δύο τρία κομματάκια πατάτας μαζί με τα κουμπάκια της κάππαρης, 2 κουταλιές νερό και τη μία κουταλιά ελαιόλαδο. Αλέθω στο χειροκίνητο μύλο λαχανικών τις υπόλοιπες πατάτες και στη συνέχεια τις ανακατεύω με το μίγμα της κάππαρης, τη δεύτερη κουταλιά ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και 3 κουταλιές ζωμό από το βράσιμο της πατάτας. Βράζω τις καθαρισμένες γαρίδες μέσα στο ζωμό της πατάτας για 3-4 λεπτά τις στραγγίζω και σερβίρω με την καππαροσαλάτα.