ΛΑΧΜΑΤΖΟΥΝ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΦΑΚΗΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΣΟΥΜΑΚΙ, ΘΡΟΥΜΠΙ ΚΑΙ ΚΙΜΙΝΟ LAHMACUN WITH LENTILS, SATUREJA THYMBRA AND CUMIN.

Αύριο 15 Νοεμβρίου δεν υπάρχει κάποια γνωστή ονομαστική εορτή, όμως η ημέρα είναι πολύ σημαντική διότι αρχίζει η νηστεία των Χριστουγέννων. Εγώ προσωπικά για να μη δίνω και λάθος εντυπώσεις δε νηστεύω πιά εδώ και κάποια χρόνια, όμως θαυμάζω πολύ αυτούς που μπορούν και το ακολουθούν ήρεμα και χωρίς υπερβολές. Το λαχματζούν παραδοσιακή πίτα της Ανατολής, με πικάντικο κιμά εδώ παρουσιάζεται στη χορτοφαγική του εκδοχή με νόστιμες φακές και με υπέροχα ζεστά μπαχαρικά, κίμινο, θρούμπι και σουμάκι.



για τη ζύμη
250γρ μαλακό αλεύρι + 2 κουταλιές για την εκτέλεση
1 κουταλάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
κάτι λιγότερο από ¾ του φλιτζανιού χλιαρό νερό
για τη γέμιση- επικάλυψη
½ φλιτζάνι καφέ φακές
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
1 κουταλάκι κίμινο
1 κουταλάκι θρούμπι
1 κουταλάκι σουμάκι
2 κουταλιές ελαιόλαδο
για το σερβίρισμα
3 κουταλιές ταχίνι, ολικής άλεσης αν θέλετε, όμως είναι λίγο πιο πικρό από το λευκό
1 κουταλάκι χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
3 κουταλιές νερό
ελάχιστο αλάτι
για την απαραίτητη δροσιά: φρέσκα φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και φετούλες λεμονιού
Βάζω τη μαγιά μέσα στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Σπρώχνω με το κουτάλι το αλεύρι και προσθέτω και το αλάτι και τέλος το νερό. Ανακατεύω όσο μπορώ το μίγμα με το κουτάλι, και στη συνέχεια πασπαλίζω τον πάγκο και ζυμώνω το μίγμα. Αλευρώνω λίγο τα χέρια μου για να μη κολλάει η ζύμη, τη ζυγίζω και τη χωρίζω σε 2 ίσα κομμάτια. Σκεπάζω με μία πετσέτα τα κομμάτια και τα αφήνω να φουσκώσουν για 30΄ μέχρι να διπλασιαστούν.
Ενώ αναστατώνεται η ζύμη (τον όρο ξεκουράζεται που χρησιμοποιούμε, δε νομίζω ότι είναι και ο πιο σωστός) ετοιμάζω τη γέμιση της φακής.

Βάζω τη φακή να πάρει μία βράση, τη στραγγίζω, προσθέτω νέο νερό, τα μπαχαρικά, τα κρεμμυδάκια, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τη βράζω για 10΄ με κλειστή χύτρα. Ανοίγω το καπάκι της χύτρας και ελέγχω αν έχει βράσει. Δε θέλω να λιώσει η φακή αλλά απλώς να έχει βράσει και να μείνει με το λαδάκι της. Πιέζω με το εργαλείο του πουρέ τη φακή και την αφήνω να κρυώσει.
Ανοίγω με τα χέρια μου τις μπάλες της ζύμης σε δύο στενόμακρα φύλλα πολύ λεπτά, τα λαδώνω, απλώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί, ακουμπώ τα φύλλα και απλώνω πάνω τους τη γέμιση. Ψήνω τα λαχμαντζούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 220ο για 30΄.


Ανακατεύω τα υλικά της αλοιφής και σερβίρω με το μαϊντανό, το κρεμμυδάκι και τις φέτες λεμονιού.