XTAΠΟΔΙ ΣTΙΦΑΔΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ. OCTOPUS STIFADO WITH MUSHROOMS AND XINOMAVRO WINE.


Κυριακάτικο φαγητό φούρνου, στιφάδο χταποδιού. Αφιερωμένο στις Κατερίνες που γιορτάζουν σήμερα. Χρόνια πολλά!
Χταπόδι που γίνεται με χίλιους τρόπους. Το δικό μου το μαγείρεψα με μανιτάρια, κρεμμύδια, παντζαρόφυλλα, ένα γενναίο ποτήρι ξινόμαυρο και το αρωμάτισα με το βαθύ πιπεράτο άρωμα ενός φρέσκου φύλλου δάφνης και με ένα κλαδάκι πικάντικο θρούμπι.
Για 3-4 άτομα, με απαραίτητο συνοδευτικό φάβα ή κίτρινο ρύζι.
½ βρασμένο χταπόδι
1 χοντρούτσικο φρέσκο κρεμμυδάκι
4 ξερά μέτρια κρεμμύδια
μία μέτρια πατάτα
½ ματσάκι παντζαρόφυλλα, τα κράτησα από τα παντζάρια που βράσαμε διότι ήταν φρεσκότατα, αφαιρώ βέβαια τα κοτσάνια τα οποία δεν είναι πάντα τρυφερά
2 σκελίδες σκόρδου
μία πιπεριά, για κόκκινη την πήγαινα αλλά βγήκε μισή πράσινη μισή κόκκινη
1 ποτήρι κρασί από την ποικιλία του ξινόμαυρου
1 δαφνόφυλλο
ένα κλαδάκι θρούμπι (σατουρέγια)
6 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μείγμα πιπεριών

Βράζω το χταπόδι μία μέρα πριν για να εξοικονομήσω χρόνο. Καθαρίζω, πλένω τα κρεμμύδια, τα κόβω σε φετούλες, καθαρίζω και τα σκορδάκια και τα βάζω να βράσουν μέσα σε δύο ποτήρια νερό και δύο κουταλιές ελαιόλαδο. Καθαρίζω-πλένω-ψιλοκόβω την πατάτα, κόβω τα μανιτάρια, την πιπεριά, το χταπόδι ενώ βράζουν τα κρεμμύδια. Προσθέτω το κρασί μόλις σωθούν εντελώς τα ζουμάκια των κρεμμυδιών και βράζω για 20΄ όλα τα υλικά μαζί. Συνεχίζω το μαγείρεμα στο φούρνο, αφού βάζω όλα τα υλικά μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε ένα ταψί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 30΄. Προσέχω να ψηθούν καλά καλά τα υλικά και να μείνει το φαγητό χωρίς ζουμάκια. Αφαιρώ τη δάφνη και το θρούμπι πριν το σερβίρισμα.
Το φαγητό συνοδεύεται με ένα ωραίο ξινόμαυρο.