ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2019. VASSILOPITA: ΝΕW YEAR’S EVE FESTIVE CAKE.

ΚΑΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΝΟΣΤΙΜΗ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΟΔΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕ ΤΟ 2019
ΚΑΛΩΣ ΜΑΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Ο ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ!!





Η συνταγή κάθε χρόνο βελτιώνεται και έτσι βάζω την τελευταία 

Για μία βασιλόπιτα που ψήνεται στο ταψί των 24 εκατοστών χρειάζομαι:
για την μαγιά:
40 γραμμάρια νωπή μαγιά 
100ml νερό
70γρ αλεύρι
για τη ζύμη
450-500γρ αλεύρι για τσουρέκι
50 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
200γραμμάρια ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά
100γρ γάλα 
μία βανιλίνη
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 κρυσταλλάκι μαστίχας
½ κουταλάκι σπόροι μαχλέπι
½ κουταλάκι σπόροι καρδάμωμου
Τα αρωματικά μπορείτε να τα αγοράσετε και σε σκόνη.
1 κρόκος αβγού και 1 κουταλιά γάλα για το άλειμμα αλλά επειδή εγώ την αναποδογυρίζω είναι περιττό αυτό το στάδιο

2 συσκευασίες ζαχαρόπαστας, λευκή και πράσινη.

Ετοιμάζω τη μαγιά:
Ζεσταίνω το νερό, διαλύω τη μαγιά και προσθέτω το αλεύρι. Ανακατεύω καλά και αφήνω το μίγμα να φουσκώσει.
Αλέθω τα αρωματικά μου στο μύλο και ξύνω το πορτοκάλι. Ζεσταίνω το γάλα, λιώνω το βούτυρο.
Κάνω λακκούβα στο αλεύρι και βάζω τη ζάχαρη, τα αβγά, το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τα αρωματικά, και ανακατεύω σιγά σιγά με τους αναδευτήρες ζύμης του μίξερ. Ανακατεύω για 5-10΄. Η ζύμη θα κολλάει στα χέρια, την σκεπάζω και την αφήνω να φουσκώσει. 
Στρώνω ένα ταψάκι 24 εκατοστών με λαδόχαρτο. Αλείφω τα χέρια μου με λίγο βούτυρο, και μεταφέρω τη ζύμη μέσα στο ταψάκι. Αφήνω το ταψί για καμμιά ώρα για να φουσκώσει. Αν δεν αναποδογυρίσω τη βασιλόπιτα τώρα ανακατεύω έναν κρόκο με 1 κουταλιά γάλα και αλείφω απαλά. Τώρα θα βάλω και το φλουρί. Συνήθως αγοράζω ένα ασημένιο φλουράκι με την χρονιά που το βάζει μετά ο κερδισμένος σε ένα γούρι. 
Αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει ξανά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς πάνω κάτω στις αντιστάσεις για 30-35΄.


Βγάζω τη βασιλόπιτα από το ταψάκι και ακολουθεί το στόλισμα με τις ζαχαρόπαστες.