KOTΟΥΛΑ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΓΕΜΙΣΤΗ. FESTIVE STUFFED CHICKEN

  





Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη.
Τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα γιορτινά γεύματα στη Θεσσαλονίκη του 70, δε διαφέρουν και πολύ με τα σημερινά: αβγοκομμένοι λαχανοντολμάδες, ντολμαδάκια, ψητά γεμιστά ρολά κοτόπουλου ή χοιρινού, τηγανιές, μαγειρευτό χοιρινό με πράσα, δαμάσκηνα ή κυδώνια, έντερα γεμιστά τα περίφημα πλομπάρια, πρασοκιμαδόπιτες και γεμιστά πουλερικά. Η συνήθεια που έσβησε σιγά σιγά με τον καιρό, είναι η πρωινή σούπα  των Χριστουγέννων: ένα νόστιμο πιάτο, από χωριάτη κοκορίκο με ωραία φρέσκα αβγά αβγολέμονο, ξινούτσικη καφτή-καφτή για την επιστροφή από την εκκλησία. Το πρώτο γεύμα μετά τη νηστεία των Χριστουγέννων. Προτιμούσα πάντα την κοτούλα από την γαλοπούλα, αν λοιπόν η γαλοπούλα είναι πολύ μεγάλη για σας, γεμίστε μία κοτούλα με απλά πράγματα, λίγο κουκουνάρι, δυόσμο και ρυζάκι και μαγειρέψτε την με αγάπη και μεράκι.
2 μέρες για τα Χριστούγεννα

Για 4-5 άτομα

1 κοτούλα 1.800γρ
για τη γέμιση
τα συκωτάκια της κότας
½ φλιτζάνι κίτρινο ρύζι
1 ξερό κρεμμύδι
3 κουταλιές κουκουνάρια
1 φλιτζάνι έτοιμα βρασμένα κάστανα από το εμπόριο
λίγα κλαδάκια άνηθου
3 κουταλιές αποξηραμένου δυόσμου
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το ζωμό
1 λίτρο νερό
1 ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και ελαφρά χαραγμένο στη μέση
κλαδάκια άνηθου
2-3 φυλλαράκια φασκόμηλου
2 κλαδάκια τσάι του βουνού
2 κλαδάκια φρέσκια μαντζουράνα
1 κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
επίσης
2 μανταρίνια

Ετοιμάζω πρώτα το ζωμό.
Βάζω όλα τα υλικά να βράσουν για 10΄. Προσθέτω τα συκωτάκια και τα αφήνω να πάρουν μία βράση για να μπορέσω να τα κόψω σε μικρά κομματάκια. Αφαιρώ τα συκωτάκια, τα ψιλοκόβω και ετοιμάζω τη γέμιση
Ψιλοκόβω το κρεμμύδι και το προσθέτω στο τηγάνι μαζί με δύο κουταλιές ελαιόλαδο και μία κουταλιά από το ζωμό. Προσθέτω τα κουκουνάρια και τα συκωτάκια τα μαγειρεύω για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτω τα κάστανα, τον άνηθο, το δυόσμο αλάτι, πιπέρι και τελευταίο το ρύζι. Προσθέτω ένα φλιτζάνι ζωμό και το αφήνω να βράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα ζουμάκια του. Διατηρώ το ζωμό καφτό
Γεμίζω την κοιλίτσα της κότας και βάζω στο τέλος και ένα ολόκληρο μανταρίνι. Ράβω το άνοιγμα.
Βράζω ξανά τον ζωμό και βάζω μέσα την κότα. Την αφήνω για 10΄ και την βγάζω προσεκτικά. Βάζω την κοτούλα μέσα σε ένα ταψί κόβω το μανταρίνι σε φετούλες και καλύπτω την πλάτη της κοτούλας. Προσθέτω στο ταψί και 1 φλιτζάνι ζωμού και βάζω την κοτούλα να ψηθεί στους 200ο για μία ώρα. Κάθε τόσο περιχύνω το πουλερικό μου με ζωμό. Φροντίζω επίσης να υγραίνω και το ταψί με το ζωμό.
Βράζω την υπόλοιπη γέμιση με το ζωμό. Ετοιμάζω και μία σαλτσούλα με τα ζουμάκια του ταψιού και το ζωμό που έμεινε, τα οποία βράζω μέχρι να μελώσουν, μαζί με μία κουταλιά κορν φλάορ που το έχω διαλύσει στο χλιαρό ζωμό.
Σερβίρω την κοτούλα κόβοντάς την σε φετούλες μαζί με γέμιση και κυβάκια
ξερούβερύκοκου.