ΚΑΝΤΑΙΦΙ ΜΕ ΦΙΣΤΙΚΙ ΑΙΓΙΝΗΣ. ΚΑDAIF WITH PISTACHIOS.





 20 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Πάλιν ακούσετ’ άρχοντες, πάλι να σας ειπώμεν
ότι και αύριον εστί ανάγκη να χαρώμεν
και να πανηγυρίσωμεν περιτομήν Kυρίου
και εορτήν χαρμόσυνον Mεγάλου Bασιλείου.
Aνοίξατέ μας άρχοντες δια να μας δεχθείτε
και τα ξενιτεμένα σας ευχόμαστε να δείτε,
γλυκειά φωνή να έχετε μέσα στο νέο χρόνο
να τον δεχθείτε σπίτι σας χωρίς καημό και πόνο.
Aν έεις κόρη όμορφη, βάλτε την να κεράσει,
να της φχηστούμε με καλό να ζήσει, να γεράσει.»
Δόμνα Σαμίου, παραδοσιακά κάλαντα Δωδεκανήσου

για 20 μικρά κανταϊφάκια
250γρ φρέσκο κανταΐφι,
150γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδας
100γρ φιστίκι Αιγίνης
για το σιρόπι
2/2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλάκι κανέλα
φλούδα κανέλας
φλούδα ενός μανταρινιού

Εάν δοκιμάσετε να τα τυλίξετε και να τα σιροπιάσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ πολύ διαφορετικά από αυτά του εμπορίου. Τη διαφορά φυσικά την κάνει το καλό βούτυρο και η έλλειψη γλυκόζης. Και δύο λόγια για το κανταΐφι.
Ψάξτε για κάποιο εργαστήριο για να προμηθευτείτε φρέσκο. Προσωπικά εγώ το πήρα από τη Βέροια. Όμως υπάρχει φρέσκο και στα ψυγεία των μεγάλων σούπερ μάρκετ. Είναι σίγουρα πιο υγρό και μυρίζει όμορφα ζυμάρι. Επίσης είναι σημαντικό να κάνετε μικρή ποσότητα. Οι συσκευασίες είναι των 500γρ, κρατείστε το μισό για κάτι άλλο, μη παιδεύεστε είναι αρκετά μεγάλα αυτά που σας προτείνω. Τα χέρια καλό είναι να είναι βρεγμένα.

Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο.
Βάζω τα υλικά του σιροπιού να βράσουν και μόλις διαλυθεί καλά η ζάχαρη το απομακρύνω από την εστία.
Ανοίγω με τα χέρια μου με υπομονή το φρεσκότατο και πολύ μοσχοβολιστό κανταΐφι για να χωρίσουν καλά καλά οι κλωστές του. Προσπαθώ να το χωρίσω σε 20 ίσα κομμάτια τα οποία ακουμπώ σε μία καθαρή λίγο βρεγμένη πετσέτα και τα σκεπάζω με άλλη μία πετσέτα.
Για να είμαι ειλικρινής, αλλά και να μην είμαι κάποιο προσεκτικό μάτι θα διακρίνει ότι έκανα λάθος και τα κομμάτια μου βγήκαν 18. Εσείς θα προσέξετε και θα τα μετρήσετε σωστά.
Ψιλοκόβω και χωρίζω σε 20 κομμάτια και το φιστίκι Αιγίνης αφού ξεχωρίσω μερικά ολόκληρα για το στόλισμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ο λιώνω το βούτυρο και βουτυρώνω ελαφρά ένα ταψί περίπου 32εκ.
Ανοίγω το κάθε κομμάτι που χώρισα σε μακρόστενο σχήμα το βουτυρώνω καλά καλά και σκορπάω επάνω του το αντίστοιχο φιστίκι. Τυλίγω το κανταϊφάκι και το σφίγγω καλά μέσα στο χέρι μου. Ακουμπώ το γλυκό μέσα στο ταψί και επαναλαμβάνω τη διαδικασία και για τα επόμενα κανταϊφάκια. Ψήνω για μία ώρα και 10΄ περίπου να ροδίσουν καλά καλά.
Αμέσως τα βγάζω από το φούρνο και τα περιχύνω με το σιρόπι  Στολίζω με τα υπόλοιπα φιστίκια.
Αν τα θέλετε πολύ σιροπιασμένα μπορείτε να κάνετε παραπάνω σιρόπι. Για να καταλήξω και εγώ στη συνταγή που μας ταιριάζει γευστικά τα έκανα δύο - τρεις φορές.