ΤΣΑΤΝΕΥ ΚΡΙΤΑΜΟΥ. GREEK CRITHMUM MARITIMUM CHUTNEY.

16 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

Άψε βαγίτσα το κερί, άψε και το λυχνάρι
και κάτσε και ντουχιούντιζε ίντα θα μας εβγάλεις
για απάκι για λουκάνικο για χοιρινό κομμάτι
κι από τον πύρο του βουτσιού να πιούμε μια γεμάτη.
Κι από τη μαύρη όρνιθα κανένα αυγουλάκι
κι αν το' κάνε η γαλανή ας είναι ζευγαράκι.
Κι από το πιθαράκι σου ένα κουρούπι λάδι
κι αν είναι κι ακροπλιάτερο βαστούμε και τ' ασκάκι.
Φέρε πανιέρι κάστανα, πανιέρι λεπτοκάρυα
και φέρε και γλυκό κρασί να πιουν τα παλικάρια.
Κι αν είναι με το θέλημα άσπρη μου περιστέρα
ανοίξετε την πόρτα σας να πούμε «καλησπέρα».
Από κάλαντα της Κρήτης
Η ινδικής καταγωγής συνταγή για τα τσάτνεϋ περιλαμβάνει κυρίως φρούτα, όμως τα υπόλοιπα υλικά όπως το ξερό κρεμμύδι και το ξίδι ταιριάζουν τέλεια με τα ατίθασα κρίταμα. Τα γλυκαίνουν και δίνουν ένα νόστιμο και πικάντικο αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζει η αύρα της θάλασσας. Εγώ το ετοίμασα από τα κριταμάκια της γλάστρας μου από τον Οκτώβριο. Αποστείρωσα ένα βάζο και το αποθήκευσα για τις γιορτές.
Ταιριάζει με τυριά, με ωραίες πράσινες φυλλωτές σαλάτες, αλλά και με όλα τα ψητά κρέατα.







Για 300γρ περίπου έτοιμου τσάτνεϋ
2 φλιτζάνια φυλλαράκια φρέσκου κρίταμου, μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και τουρσί αλλά θα πρέπει να τα ζεματίσετε για να φύγει το αλάτι και το ξινό του. Σε αυτή την περίπτωση θα βάλετε λιγότερο ξίδι.
1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές ελαιόλαδο

2 κουταλιές καλό ξύδι από κόκκινο κρασί
Καθαρίζω τα κρίταμα από τους χοντρούς βλαστούς του, τα πλένω και τα βάζω να βράσουν σε ένα λίτρο νερό για 2-3 λεπτά. Στραγγίζω τα κρίταμα και τα ψιλοκόβω. Πλένω, καθαρίζω και κόβω σε λεπτές φέτες το κρεμμύδι. Ζεσταίνω το ελαιόλαδο, προσθέτω το κρεμμύδι,δύο κουταλιές νερό και αχνίζω το κρεμμύδι σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς, για 5-6΄. Σβήνω με το ξύδι
Προσθέτω τη ζάχαρη και ανακατεύω συνεχώς μέχρι να λιώσει καλά.
Προσθέτω τα κρίταμα και 2 φλιτζάνια νερό και σιγοβράζω μέχρι να μελώσει το τσάτνεϋ.
Αν θέλετε το αποθηκεύετε σε αποστειρωμένο βάζο και το συντηρείτε στο ψυγείο.