KΛΑΣΣΙΚΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΜΕ ΑΣΠΡΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΜΟΥ XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ. KOURABIEDES, GREEK BUTTER COOKIES WITH ALMONDS ΑΝD MY CLASSIC HAND EMBROIDERED CHRISTMAS TABLECLOTHS






5 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

Τα κλασσικά κουραμπιεδάκια έχουν πάντα θέση στο εορταστικό μας τραπέζι. Η πιατέλα βέβαια διαφέρει ανάλογα με τις foodstyling λόξες μου. Αυτό που παραμένει σταθερά το ίδιο, είναι τα κεντητά χειροποίητα χριστουγεννιάτικα κεντήματα, καρέ και σεμέν, με κατακόκκινα ολοζώντανα αλεξανδρινά, αγιοβασιλάκια, κεράκια, αγγελάκια, πράσινες μπορντούρες και χρυσά αστεράκια.
Στον τοίχο βάζω επίσης κάθε χρόνο εδώ και 25 χρόνια δύο καδράκια με το σκηνικό της φάτνης και ένα χιονισμένο τοπίο με τον Άγιο Βασίλη με το έλκηθρό του.
Πολύτιμα εργόχειρα, κεντημένα βελονιά βελονιά, τοις μετρητοίς, με ψιλή βελόνα και ψιλή κλωστή. Το κέντημα γενικά ήταν μέρος της καθημερινότητας μας, χαλαρωτικό, ευχάριστα ξεκούραστο για το μυαλό, μέρος του παρελθόντος, μια γλυκιά ανάμνηση.

Για 42 μικρά κουραμπιεδάκια

400γρ αλευρι+ 1 κουταλακι μπεκιν
250γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος
1 κρόκος
¼ φλιτζανιού άχνη
ξύσμα ενός λεμονιού
2 κουταλιές ούζο
στη μύτη από το μικρό κουταλάκι σόδα και 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
1 βανιλίνη
3/4 φλιτζανιού αμύγδαλα ωμά
για το πασπάλισμα
4 κουταλιές άχνη + μία βανιλίνη

Έχω το βούτυρο και το αβγό εκτός ψυγείου.
Βάζω τα αμύγδαλα όπως είναι με τη φλούδα τους σε νερό να βράσουν για 1 λεπτό. Βγάζω τη φλούδα τους και τα βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 10΄ ίσα να στεγνώσουν . Κόβω τα αμύγδαλα σε χοντρά κομμάτια αφού ψηθούν.
Χτυπώ το βούτυρο με το μίξερ στην υψηλή ταχύτητα για 15΄. Προσθέτω την άχνη και τον κρόκο, συνεχίζω το χτύπημα για άλλα 10΄ και στη συνέχεια προσθέτω το ούζο, το ξύσμα και τη σόδα που τη σβήνω μέσα στο χυμό του λεμονιού. Ήρθε η ώρα να βάλω σιγά σιγά το αλεύρι. Συνεχίζω το χτύπημα στην πιο χαμηλή ταχύτητα μέχρι να βάλω όλο το αλεύρι.
Αφήνω το μίξερ και με τα χέρια μου προσπαθώ να δώσω ομοιογένεια στη ζύμη. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο ακόμη αλεύρι. Προσθέτω τα αμύγδαλα, παίρνω λίγη λίγη τη ζύμη την πατώ με τα χέρια μου να έχει πάχος 1,5 εκατοστό και με ένα μικρό ποτήρι σχηματίζω στρόγγυλους κουραμπιέδες. Για την ακρίβεια το κάθε κουραμπιεδάκι ζυγίζει περίπου 19γρ.
Στρώνω ένα λαδόχαρτο στο ταψί και ψήνω τους κουραμπιέδες για 25΄στους 180ο κλείνω τη θερμοκρασία και τους αφήνω να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
Πασπαλίζω τους κρύους κουραμπιέδες με την άχνη.