ΜΠΟΜΠΟΤΟΥΛΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΜΟ. LITTLE CORNBREADS WITH FETA, CARROT AND DITTANY OF CRETE


8 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

«Κόλιαντα μπάμπω κόλιαντα, δώσ’ μας μια κολιαντίνα1
και σαν δεν έχεις κόλιαντα δώσ’ μας κι ένα κορίτσι.
Και τι το θέλεις το κορίτσ’ κι τι να μολογήσεις.
Να το φιλώ, να το τσιμπώ, να μι ζησταίν’ το βράδυ.»
Δόμνα Σαμίου, κάλαντα Κοζάνης

Παραδοσιακά πιτάκια από παλαιότερη ανάρτηση μου.
Θα ήθελα μόνο να τονίσω ότι δύο είναι οι εκδοχές της μπομπότας. Όταν έχει μαγιά γίνεται ένα σφιχτό ψωμί που κόβεται σε φέτες, όταν έχει μπέικιν γίνεται τριφτό και έχει τη μορφή του κέικ.
Η δική μου εκδοχή είναι του κέικ με μπέικιν. Έχει καρότο, φέτα και αρωματίζεται με δίκταμο και μία τσιμπιά αποξηραμένου δυόσμου.

Επιλέξτε τα για ένα γιορτινό πρωινό.

 για 24 μπομποτούλες
1 φλιτζάνι καλαμποκάλευρο
¾ φλιτζανιού ρόφημα δίκταμου μαζί με τα ανθάκια του,
Για το ρόφημα θα χρειαστώ 1 κουταλιά ανθάκια
2 αβγά
1 καρότο
100γρ φέτα
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1 τσιμπιά αποξηραμένου δυόσμου
αλάτι, μαύρο πιπέρι
για το στόλισμα
2 κόκκινες πιπεριές

Ετοιμάζω το ρόφημα: Βάζω 1 φλιτζάνι νερό να βράσει και μόλις αρχίσει το βρασμός το αποσύρω από τη θερμή εστία και προσθέτω τα ανθάκια του δίκταμου. Αφήνω το ρόφημα να μείνει για 15΄ μαζί με τα ανθάκια του.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ο στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
Τρίβω το καρότο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη, θρυμματίζω τη φέτα και ανακατεύω τα αβγά.
Προσθέτω το ρόφημα στο αλεύρι και το ανακατεύω για να ποτίσει καλά, στη συνέχεια προσθέτω το μπέικιν, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, φρεσκοαλεσμένο μαύρο πιπέρι, το δυόσμο και τέλος τη φέτα. Λαδώνω ελαφρά τα φορμάκια, τα γεμίζω με το χυλό και ψήνω στους 200ο για 30΄. Στολίζω με αστεράκια κόκκινης πιπεριάς.