ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΔΡΑ. MELOMAKARONA WITH CHOCOLATE AND THE CEDARS.







Σάββατο. Οι φούρνοι σίγουρα θα ανάψουν σήμερα, θα μοσχοβολήσουν τα σπίτια αγνό βούτυρο, μπαχαρικά, μέλι, πορτοκάλι. Οι σακούλες με τα ψώνια θα στοιβαχθούν στην κουζίνα στους πάγκους στις βεράντες για να αξιοποιηθούν για τη γιορτινή μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Τα χαρτιά περιτυλίγματος περιμένουν για να τυλιχτούν τα δώρα και να μπουν κάτω από τα δέντρα και να εκπλήξουν και να ευχαριστήσουν. Τα φώτα και οι στολισμένες πλατείες θυμίζουν τις γιορτές στην βόλτα σου στην πόλη
Σε κάποια μέρη όμως κάποια άλλα φώτα θα ανάψουν, φώτα από τις φωτιές που θα ανάψουν από τα κέδρα..
Κέδρα μαζεύονται εδώ και μέρες στις πλατείες των χωριών του Τριλόφου και της Φυτειάς στην Ημαθία μαζί με ένα καλό λοφάκι από πυροσβεστική άμμο.
Οι φωτιές θα ανάψουν αύριο το βράδυ, το κρασί θα ζεστάνει την καρδιά και οι φλόγες τα μάγουλα. Το έθιμο θα αναθερμανθεί και πάλι.
3 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα!!
Τα μελομάκαρονα βασίζονται στη κλασσική συνταγή. Επιπλέον έχουν καλής ποιότητας σοκολάτα, μία ιδέα του Άκη Πετρετζίκη.
Για 54 περίπου μικρούτσικα μελομακάρονα των 20γρ

450γρ μαλακό αλεύρι
100γρ ψιλό σιμιγδάλι
100γρ καλή σοκολάτα 70%
200γρ εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
200γρ χυμός πορτοκαλιού                   
1 φλιτζανάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
στη μύτη του μικρού κουταλιού σόδα φαγητού
ξύσμα 2 πορτοκαλιών και 1 κλημεντίνης
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι κοπανισμένο γαρύφαλλο
μία βανιλίνη

για το σιρόπι
400γρ ζάχαρη
250γρ νερό
75γρ ανθόμελο
1 ξυλάκι κανέλλα
λίγα καρφάκια γαρύφαλλο (τελευταία στιγμή είδα ότι μου τελειώσανε αλλά εσείς να βάλετε οπωσδήποτε)
1 κλαδάκι τσάι του βουνού
μισό κομμένο πορτοκάλι
Αν θέλετε τα στολίζετε με χοντροκομμένα καρύδια

Αρχίζω με το σιρόπι που πρέπει να είναι κρύο.
Ζυγίζω τη ζάχαρη και μαζί με την πορτοκαλόκουπα, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, το κλαδάκι από το τσάι του βουνού και το νερό, τα βράζω για ένα λεπτό. Παίρνω το κατσαρολάκι από την εστία και προσθέτω και το μέλι. Ανακατεύω και το αφήνω να κρυώσει.
Σε μία λεκάνη βάζω όλα τα υλικά και προσθέτω τελευταίο και σιγά σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι μέχρι να σχηματιστεί μία ομογενοποιημένη ζύμη. Η όλη διαδικασία του ζυμώματος δεν κρατάει πολύ. Κόβω μικρές μπαλίτσες και ζυγίζω ώστε το κάθε μελομακάρονο να είναι 20γρ και το βάζω μέσα στο ταψί δίνοντας του μακρόστενο σχήμα.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ο στις αντιστάσεις και ψήνω τα γλυκά για 30΄.
Μόλις ψηθούν τα βουτάω στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό. Προσπαθώ να τα γυρίσω και από τις δύο πλευρές για να υγρανθούν καλά. Προσοχή σπάνε εύκολα.
Τα ραντίζω με το σιρόπι που περίσσεψε αν θέλω να τα στολίσω με καρύδια.