ΠΑΒΛΟΒΑ ΜΕ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΒΑΤΟΜΟΥΡΑ. POMEGRANATE AND BLACKBERRIES PAVLOVA






 12 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Σούρβα σούρβα, γιρό κουρμί
γιρό κουρμί, γιρό σταυρί
σαν ασήμι, σαν κρανιά
κι του χρόν’ ούλ’ γιροί,
ούλ’ γιροί καλόκαρδοι.
Σούρβα σούρβα για χαρά
γιά σταφίδις, γιά παρά
γιά καρύδις, γιά μπαντέμια
γιά ένα ξυλουκέρατου.»
Δόμνα Σαμίου, πρωτοχρονιάτικο

Πάβλοβα με γιορτινή διάθεση. Απλή και αφράτη.
Είναι μύθος ότι είναι δύσκολο γλυκό. Δε θέλει ιδιαίτερο εξοπλισμό παρά μόνο μίξερ και καλό χτύπημα. Αν είστε λάτρεις της μαρέγκας δοκιμάστε την. Λίγα ωραία βατόμουρα, κατακόκκινα ρόδια, σαντιγί και έτοιμη!
Για έξι-επτά μερίδες από την αέρινι πάβλοβα
για την βάση μαρέγκα:
3 ασπράδια
180γρ κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλάκι ξίδι
1 κουταλάκι κορν φλάορ
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
300ml κρέμα γάλακτος + 1 κουταλάκι άχνη
τα σποράκια από ένα ρόδι
λίγα βατόμουρα
1 κουταλάκι άχνη για το πασπάλισμα
λαδόχαρτο

Απαραίτητη προϋπόθεση τα ασπράδια να μην έχουν ίχνος από κρόκο και να είναι εκτός ψυγείου για κάμποσες ώρες.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ο.  Ζωγραφίζω πάνω σε λαδόχαρτο έναν κύκλο 17εκ διάμετρο και το βάζω πάνω στο ταψί.
Βάζω τα ασπράδια σε ένα μπολ και τα ανακατεύω στην υψηλή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι να σφίξουν και να είναι σταθερά. Προσθέτω κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη, έχοντας το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η ζάχαρη και σταματώ το μίξερ. Ανακατεύω το κορν φλάορ με το ξίδι και το προσθέτω στη μαρέγκα. Προσθέτω και τη βανίλια.  Ανακατεύω με ένα κουτάλι απαλά και στρώνω τη μαρέγκα πάνω στο λαδόχαρτο μέσα στον σχηματισμένο κύκλο. Βάζω το ταψί στο φούρνο, χαμηλώνω τη θερμοκρασία στους 140ο και ψήνω τη μαρέγκα για 45΄. Αφήνω τη μαρέγκα μέσα στο φούρνο για τουλάχιστον μία ώρα για να κρυώσει καλά. Σε αυτό το διάστημα χτυπώ την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ακουμπώ απαλά την μαρέγκα στην πιατέλα βάζω από πάνω της την κρέμα σαντιγί. Στολίζω με τα ρόδια και τα βατόμουρα
Η τούρτα πρέπει να μείνει 2 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσει. Μπορεί κάλλιστα να μπει και στην κατάψυξη αν βιάζεστε, ξεπαγώνει πάρα πολύ γρήγορα.
Φωτογραφίες για την εκτέλεση της μαρέγκας μπορείτε να δείτε στην συνταγή μου πάβλοβα λεμόνι.