ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΑΠΑΚΙ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ. quiche lorraine with APAKI (CRETAN HAM) AND KASSERI GREEK CHEESE.







11 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα

«Π’ αυγινικό κι αν βγήκαμι σ’ αρχουντικό θα πάμι,
να πούμι στουν αφέντη μας τουν πουλυχρουνιμένου
που ’χει τα σπίτια τα ψηλά μι τα ψηλά παρμάκια,
απού ’χει τις τρανές αυλές, τις μαρμαρουστρουμένις.
Άνοιξι, πόρτα μ’ άνοιξι, άνοιξι καναρένια,
έχου δυο λόγια να σι πω κι κείνα ζαχαρένια.
Άγιους Bασίλης έρχιτι απού την Kισαρεία,
βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι.
Bασίλη μ’ πούθι έρχισι κι απούθι κατιβαίνεις;
Aπό τη μάνα μ’ έρχομαι και στο σχολειό πηγαίνω.
Kάτσι να φας, κάτσι να πιεις, κάτσι να τραγουδήσεις.
Eγώ τραγούδια δέν 'ξέρω, ξέρω την αλφαβήτα.
Στην πατιρίτσα ’κούμπησι κι απόλυκι κλουνάρια,
κλουνάρια χρυσουκλώναρα κι φύλλ’ απού τα δέντρα.
Σ' αυτό του σπίτι τ’ αψηλό πέτρα να μη ραγίσει
κι ου νοικουκύρης του σπιτιού, χίλια χρόνια να ζήσει.
Eσφάξαμι τουν πιτεινό κι αφήσαμι την κότα,
δώσ' μας κυρά μας του μπαξίσ’ να πάμι σ' άλλη πόρτα.
Άντι κι του χρόν’»
Δόμνα Σαμίου, κάλαντα Θράκης

Για την τάρτα σε στενόμακρη φόρμα 35Χ11εκ
για τη ζύμη
112γρ φρέσκο βούτυρο αγελάδος,
160γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουταλάκι ζάχαρη
½ κουταλάκι αλάτι
4 (ή 50ml )κουταλιές νερό κρύο από το ψυγείο
για τη γέμιση
80γρ απάκι
50γρ πικάντικο κασέρι από την περιοχή της Θεσσαλονίκης
2 αβγά
240γρ κρέμα γάλακτος
αλάτι, μαύρο πιπέρι
Κόβω σε κομματάκια το βούτυρο που πρέπει να είναι κρύο από το ψυγείο. Βάζω σε ένα μπολ το βούτυρο, το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και τα πατώ με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν μικρά ανόμοια κομματάκια. Προσθέτω το νερό και ενώνω τη ζύμη. Σχηματίζω τη ζύμη σε μπάλα, την βάζω μέσα με μεμβράνη, την πατώ λίγο με το χέρι μου και την βάζω στο ψυγείο για μία ώρα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180o.
Αλευρώνω τον πάγκο και ακουμπώ τη γέμιση. Ανοίγω τη ζύμη σε στενόμακρο φύλλο περίπου 20 με 40 εκατοστά. Αλευρώνω τη ζύμη για να μη κολλάει. Με τη βοήθεια του πλάστη στρώνω τη ζύμη πάνω στη φόρμα και την εφαρμόζω καλά καλά. Κόβω τα επιπλέον κομμάτια, τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι, σκεπάζω την τάρτα με ένα λαδόχαρτο και γεμίζω με όσπρια (ρεβίθια ή φασόλια). Ψήνω για 20΄, αφαιρώ το λαδόχαρτο και ψήνω για άλλα 10΄.
Ενώ ψήνεται η ζύμη ετοιμάζω τη γέμιση:
Κόβω το απάκι σε κομματάκια, τρίβω το κασέρι και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
Βγάζω τη ζύμη από το φούρνο και την περιχύνω με τη γέμιση. Ψήνω για άλλα 40΄.
Σερβίρω με μία ωραία πράσινη σαλάτα και κομματάκια ώριμου λωτού.