ΡΟΛΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΒΙΤΤΕR. BITTER CHOCOLATE ROLE.






Και φτάσαμε στην Παραμονή των Χριστουγέννων.
Κάλαντα και ιστορία:
«….βγαίνουν οι Μάγοι τρέχοντες και τον Αστέρα βλέπουν,
φως θεϊκό κατέβαινε και με χαρά προστρέχουν.
Στην Βηθλεέμ εφθάσανε, βρίσκουν την Θεοτόκον
Κρατούσε εις τας αγκάλας της τον Aγιόν της Τόκον.
Γονατιστοί Τον προσκυνούν και δώρα Του χαρίζουν:
σμύρναν, χρυσόν και λίβανον, Θεόν τον ευφημίζουν.
Την σμύρναν μεν ως άνθρωπον, χρυσόν ως βασιλέα,
τον λίβανον δε ως Θεόν σ’ όλη την ατμοσφαίραν.
Αφού Τον επροσκύνησαν, ευθύς πάλι μισεύουν
και τον Ηρώδη μελετούν να πάνε να τον εύρουν
Πλην άγγελος εξ ουρανού βγαίνει, τους εμποδίζει,
άλλην οδόν να πορευτούν, αυτός τους διορίζει.
Και πάλιν άλλος άγγελος τον Ιωσήφ προστάζει
εις Αίγυπτον να πορευθή κι εκεί να ησυχάση,
να πάρη και την Μαριάμ ομού με τον Υιόν της,
ότι ο Ηρώδης εζητεί τον Τόκον τον δικόν της.
Μη βλέπων δε ο βασιλεύς τους Μάγους να γυρίζουν,
στην Βηθλεέμ επρόσταξεν παιδια να μην αφήσουν.
Όσα παιδία εύρισκον δύο χρονών και κάτω
όλα να τα περάσωσι ευθύς απ’ τα σπαθιά των.
Χιλιάδες δεκατέσσαρες σφάζουν σε μιαν ημέραν,
θρήνον, κλαυθμόν και οδυρμόν είχε κάθε μητέρα.
Κι εξεπληρώθη το ρηθέν προφήτου Ησαΐου
μετά των άλλων προφητών και του Ιερεμίου:
«Φωνή ηκούσθη εκ Ραμά, Ραχήλ τα τέκνα κλαίει,
παραμυθία ουκ ήθελε, ότι αυτά ουκ έχει».
Ιδού ότι σας είπαμεν όλην την υμνωδίαν
του Ιησού μας του Χριστού Γέννησιν την Αγίαν
Και σας καληνυχτίζουμε, πέσετε, κοιμηθείτε,
ολίγον ύπνον πάρετε κι ευθύς να σηκωθήτε
Στην Εκκλησίαν τρέξατε με θείαν προθυμίαν
και με πολλήν ευλάβειαν στην Θείαν Λειτουργίαν.
Κι ευθύς άμα γυρίσετε εις το αρχοντικό σας,
ευθύς τραπέζι στρώσετε, βάλτε το φαγητό σας
και τον σταυρό σας κάνετε, γευθήτε, ευφρανθήτε,
δώστε και κανενός φτωχού όστις να υστερήται,
Δώστε κι εμάς τον κόπο μας, ό,τι είναι ορισμός σας,
και ο Χριστός μας πάντοτε να είναι βοηθός σας.
Χρόνους πολλούς να χαίρεστε, πάντα ευτυχισμένοι,
σωματικά και ψυχικά να είστε πλουτισμένοι
Εις έτη πολλά»

Για ένα γλυκό 10-12 ατόμων
για την κρέμα
150γρ καλή σοκολάτα 70%
110γρ κρέμα γάλακτος για το λιώσιμο της σοκολάτας
240γρ κρέμα γάλακτος για σαντιγί
για το ρολό παντεσπάνι
4 αβγά
140γρ ζάχαρη
65γρ αλεύρι
1κουταλάκι μπέκιν
½ κουταλάκι αλάτι
30γρ κακάο
1 κουταλάκι στιγμιαίο καφέ
2 κουταλιές φυτικό έλαιο, πχ ηλιέλαιο
επιπλέον
1 κουταλιά κακάο για το πασπάλισμα της 2ης λαδόκολλας
50γρ σοκολάτα για το κόλλημα της διακόσμησης
3 κουταλιές άχνη για το πασπάλισμα του γλυκού

Ετοιμάζω πρώτα την κρέμα για να κρυώσει και να απλώνεται εύκολα. Χτυπώ στο μίξερ την κρέμα γάλακτος μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί. Ζεσταίνω στην εστία σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία την κρέμα μαζί με την σοκολάτα. Αποσύρω από την εστία το μίγμα πριν λιώσει όλη η σοκολάτα, και ανακατεύω δυνατά μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτω τη σοκολάτα στη σαντιγί και ανακατεύω καλά για να γίνει το μίγμα ομοιόμορφο και στη συνέχεια βάζω την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ο . Βουτυρώνω ένα ταψί 30Χ40 εκ. Χρησιμοποιώ μία βάση από ρολό χαρτί κουζίνας,  η οποία θα με βοηθήσει να μικρύνω το ταψί του φούρνου μου και να επιτύχω τις επιθυμητές διαστάσεις. Δυσκολεύομαι να έχω όλες τις διαστάσεις ταψιών, αλλά ευτυχώς έχω μία εγκληματική φαντασία που με βοηθάει να ξεπεράσω τα εμπόδια.
Απλώνω ένα λαδόχαρτο πάνω στον πάγκο και το πασπαλίζω με κακάο
Καλύπτω καλά καλά το ταψί με λαδόχαρτο το οποίο θα κολλήσει καλά επειδή το ταψί είναι βουτυρωμένο. Καλύπτω και το χάρτινο ρολό, για να μη κολλήσει επάνω του ο χυλός. Ψήνω για 12 λεπτά και βεβαιώνομαι ότι έχει ψηθεί απόλυτα το λεπτό παντεσπάνι βυθίζοντας στο κέντρο του μία οδοντογλυφίδα.
Βγάζω προσεκτικά το κεικ από το ταψί και έτσι όπως είναι ζεστό το ακουμπώ πάνω στο λαδόχαρτο με το κακάο. Αφαιρώ το λαδόχαρτο του ψησίματος και τυλίγω το παντεσπάνι μαζί με το λαδόχαρτο με το κακάο και το διατηρώ τυλιγμένο μέχρι να κρυώσει.
Απλώνω την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι το τυλίγω σφιχτά και το διατηρώ στο ψυγείο.
Ετοιμάζω τη σοκολάτα για τη διακόσμηση.
Απλώνω ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτου, λιώνω τη σοκολάτα και την περιχύνω πάνω του. Τυλίγω το χαρτί μαζί με τη σοκολάτα και το διατηρώ για 1 ώρα στο ψυγείο.
Βγάζω το κέικ από το ψυγείο, ξετυλίγω το λαδόχαρτο με τη σοκολατα και στερεώνω τις στενόμακρες φλουδες σοκολάτας με λίγη επιπλέον λιωμένη σοκολάτα πάνω στον κορμό.
Πασπαλίζω με την άχνη.
η συνταγή είναι από το υπέροχο site: HOME ADVENTURE COOKING. Υποδειγματική ιστοσελίδα μαγειρικής ζαχαροπλαστικής με υπέροχη μουσική.