ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ.RED CABBAGE WITH CHESTNUTS AND PASTURMA.







6 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα

"Πιδιά μ’ ήρθαν τα κόλιαντα κι όλοι να ’τοιμαστείτι
πάρτε και τις τζιομάκες σας και στουν Αϊ-Λιά να βγείτι
κι απ’ τον αϊ-Λιά στον Πρόδρομο, στα τρία τα πηγάδια
εκεί θα γεν’ το σύν(τ)αγμα, θα γεν’ το συναγώγι,
εκεί θ’ ανάψ’ τις κλαδάρες,  θα πούμε κι από χρόνου.

Παινέματα σε τσέλιγκα

Εδώ ’χουν χίλια πρόβατα και πεντακόσια γίδια
λύκους να φάει τα πρόβατα και τσάκαλος τα γίδια.
Εσένα πρέπ’ Κωστάκη μου τσέλιγκας για να ίσι
μα κάτ’ στους κάμπους μην τα πας, στα πράσινα λιβάδια
ικεί βόσκουν τα πρόβατα κι αστοχούν τ’ αρνιά τους."
Δόμνα Σαμίου, κάλαντα Μακεδονίας-Κοζάνη

Λατρεύω τον παστουρμά.
Ο παστουρμάς είναι ένα παρεξηγημένο αλλαντικό. Αν του αφαιρέσεις όμως το τσεμένι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά και στη γεύση αλλά και στο πως αισθάνεται το στομάχι σου.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν καλά μαγαζιά που το αφαιρούν για σένα και το απλώνουν όμορφα όμορφα πάνω στα χαρτιά συσκευασίας για να το απολαύσεις στο σπίτι χωρίς το ενοχλητικό μπαχαρικό.
Για 2-3 άτομα σαν κυρίως και για 4 σαν ορεκτικό-σαλάτα
1 μικρό κόκκινο λάχανο
3 πράσινα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι κάστανα έτοιμα καθαρισμένα
10 φετούλες παστουρμά χωρίς τσεμένι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μέλι
1 κουταλιά ξίδι
4-5 φύλλα φρέσκου φασκόμηλου
λίγα κλαδάκια μαντζουράνας
αλάτι
μαύρο πιπέρι

Πλένω, καθαρίζω, ψιλοκόβω τα κρεμμυδάκια και τα αχνίζω με μία κουταλιά νερό και το ελαιόλαδο. Καθαρίζω και χοντροκόβω το λάχανο αφαιρώντας το κεντρικό κοτσάνι και τα γύρω γύρω κοτσάνια. Προσθέτω το λάχανο, τα αρωματικά, τον παστουρμά, το μέλι, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι, ένα ποτήρι νερό και σιγοβράζω για 25΄ μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να σωθούν τα ζουμάκια του φαγητού.