ΟΡΕΚΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ. SMOKED TROUT APETIZER

23 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα:

«Xριστούγεννα Πρωτούγεννα, πρώτη αρχή του χρόνου,
εβγάτε, δείτε, μάθετε που ο Xριστός γεννάται,
γεννάται κι ανατρέφεται με μέλι και με γάλα,

το μέλι τρων οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες
και το μελισσοβότανο το λούζονται οι κυράδες»

Από παραδοσιακά κάλαντα: Δόμνα Σαμίου

Η πρώτη συνταγή της αντίστροφης μέτρησης είναι πρόταση για ένα γιορτινό ορεκτικό.
Μέσα στις εκλεκτές χριστουγεννιάτικες προμήθειες, ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν: το φιλετάκι της πέστροφας με την απαλή ευγενική γεύση, δίνει ένα γευστικό και ελαφρύ ορεκτικό για ένα τσιπουράκι ή ένα εκλεκτό ροζέ ξηρό κρασί. Εύκολο, γρήγορο και δε χρειάζεται μαγείρεμα.


 Για 3-4 άτομα
120γρ καπνιστή ωραία ελληνική πέστροφα
6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί
λίγα κλαδάκια άνηθου
ένα μέτριο καρότο
100γρ ανθότυρο
5-6 κουταλιές κρέμα γάλακτος
1 καλά γεμάτη κουταλιά μουστάρδα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλάτι, μίγμα πιπέρια στον μύλο
αγγούρι φρέσκο για την διακόσμηση
αρωματισμένο με σκόρδο και ψημένο στο φούρνο ψωμάκι
Ανακατεύω το ανθότυρο, την κρέμα, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι για να δέσει σε μία καλή κρέμα. Κόβω σε μικρά κομματάκια τα αγγουράκια, πλένω και ψιλοκόβω τον άνηθο και ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί.
Σερβίρω με το σκορδόψωμο, φέτες φρέσκου αγγουριού, και φυλλαράκια άνηθου.