ΤΡΟΥΦΑΚΙ ΠΙΠΕΡΑΤΟΥ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟΥ ΒΕΡΙΚΟΚΟΥ ΜΕ ΑΜΥΓΔΑΛΑ. SPICY DRIED ARPICOT TRUFFLE WITH ALMONDS.





19 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Εν τω σπηλαίω τίκτεται,
εν φάτνη των αλόγων,
ο βασιλεύς των ουρανών
και ποιητής των όλων.
Πλήθος αγγέλων ψάλλουσι
το «Δόξα εν υψίστοις»
και τούτον άξιόν εστί,
η των ποιμένων πίστις.
Αν είστε από τους πλούσιους,
φλωριά μην τα λυπάστε,
αν είστε από τους δεύτερους,
ξηντάρες και ζολότες
κι αν είστ᾿ από τους πάμφτωχους
ένα ζευγάρι κότες.
Και σας καληνυχτίζομε,
πάτε να κοιμηθήτε,
ολίγον ύπνο πάρετε,
πάλι να σηκωθήτε,
στην εκκλησιάν να τρέξετε
με άκραν προθυμίαν
και του Θεού ν᾿ ακούσετε
την Θείαν Λειτουργίαν.»
Παραδοσιακά κάλαντα.

Στις σακούλες με τα χριστουγεννιάτικα καλούδια (οικολογικές ελπίζω) σίγουρα υπάρχει εκτός από κρασί και ένα ωραίο δυνατό ποτό με αρκετή αλκοόλη και συνήθως ξενικής προέλευσης. Φέτος διαλέξτε κάτι διαφορετικό: ένα παλαιωμένο ελληνικό τσίπουρο με κεχριμπαρένιο χρώμα και πλήθος αρωμάτων. Προσοχή καμία σχέση δεν έχει με το τσίπουρο που θα συνοδεύσει τα θαλασσινά μας, τούτο το νέο δυναμικό προϊόν της σταφυλής θυμίζει ουίσκι και του ταιριάζουν ξηροί καρποί, ποιοτική σκούρη σοκολάτα αλλά και αποξηραμένα φρούτα.
Για αυτό το ποτό προτείνω τη γλυκιά λίγο καφτερή μπουκιά του βερίκοκου. Είναι εύκολο στην εκτέλεση και ταιριάζει απόλυτα με τις αρωματικές και γευστικές νότες του ποτού.

Για 18-20 τρουφάκια
500γρ αποξηραμένα βερύκοκα
1 φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
1 κουταλιά μέλι
μείγμα 4 πιπεριών
1 κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Ψιλοκόβω τα αμύγδαλα. Ανακατεύω στον πολυκόφτη τα βερίκοκα, προσθέτω το μέλι, τα πιπέρια και ανακατεύω ξανά. Δοκιμάζω αν είναι αρκετά καφτερά και στη συνέχεια τα πλάθω σε στρόγγυλα τρουφάκια και τα βάζω μέσα σε χαρτάκια από σοκολατάκια.